Persberichten
vrijdag, 24 sep 2021

Kilometerheffing blijft onaanvaardbaar voor VB: “Voor en na de verkiezingen”

Het Vlaams Belang laat weten “maximaal verzet” te zullen voeren tegen het opnieuw opgegraven kilometerrijden. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) liet vandaag weten dat het systeem ‘onvermijdelijk’ is en er aan komt. “De Vlaamse regeringspartijen zijn duidelijk hun kiesnederlaag van ’19 vergeten, want ze komen opnieuw opdraven met dingen die de Vlaming overduidelijk heeft afgewezen. Er is niets veranderd aan dit volledig gebrek aan draagvlak voor deze verkapte extra belasting. Alleen zijn we nu twee jaar na verkiezingen. Wij blijven echter bij hetzelfde standpunt: geen rekeningrijden, toen niet, nu niet, nooit!”

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is de invoering van een slimme kilometerheffing op termijn ook in Vlaanderen onvermijdelijk. Dat liet ze vandaag weten in de krant De Tijd. “'Principieel is de kilometerheffing een goed idee”, aldus Peeters. “De vraag is dan ook niet of die er moet komen, maar wanneer.”

“Peeters wil kilometerheffing terug op tafel: “We weten waar Open Vld voor staat, extra belastingen”

“Zo weten de overgebleven Open Vld-kiezers klaar en duidelijk waar de Vlaamse liberalen echt voor staan”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Extra belastingen. Wij gaan geen millimeter mee in deze fiscaal criminele plannen. De Vlaming wordt uitgeperst als een citroen, op alle vlakken. De fiscale druk op wagenbezit en -gebruik is al de hoogste van heel Europa. En net nu de prijzen voor elektriciteit, gas én autobrandstof de pan uit swingen, wil deze Vlaamse regering van CD&V, Open Vld en N-VA opnieuw kilometerheffingen invoeren? Niet met ons. En als ze volharden met dit rekeningrijden, zal het ook zonder hun resterende kiezers zijn.”

Het Vlaams Belang wijst er op dat het namelijk de populaire Vlaams Belang-verzetscampagne in 2019 was, die ervoor gezorgd heeft dat het rekeningrijden dat toenmalig mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) plande, is afgevoerd. “En nu dat de verkiezingen een poos voorbij zijn, gaat men doodleuk die plannen terug opgraven?”, vraag Claes. “No pasarán! Mag ik de Vlaamse regeringspartijen er tot slot op wijzen dat er al torenhoge kilometerheffingen bestaan? Het overgrote deel van de dure kost van diesel of benzine bestaat immers uit taksen: wie meer rijdt, moet al sinds mensenheugenis meer betalen. De Vlaamse regering zou dus beter werken aan lastenverlaging in plaats van -verhoging.”