Nieuws
dinsdag, 14 sep 2021

“Kitir blijft terreurbewegingen sponsoren”

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) twee miljoen euro aan humanitaire hulp aan het Afghanistan van de Taliban zal schenken. “Een zoveelste naïeve sponsoring van terreurbewegingen met geld van de belastingbetaler”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Annick Ponthier. Na de machtsovername in Afghanistan gelooft niemand dat je daar geld naartoe kan sturen, zonder dat de Taliban daarvan profiteert.”

Het geld dat Kitir wil bijdragen aan humanitaire noodhulp in Afghanistan zal verdeeld worden via de VN. “Volgens minister Kitir biedt de VN een garantie op juiste aanwending van de noodhulp”, aldus Ponthier. “Via die humanitaire landenfondsen draagt België zijn controle op de middelen juist af aan de VN, terwijl wij ons geld altijd zelf zouden moeten beheren. Zeker wanneer het gaat om Afghanistan.”

“Kitir heeft geen enkele garantie dat ons belastinggeld niet zal terechtkomen bij de Taliban, integendeel”

Onlangs kwam aan het licht hoe Nederlandse financiële steun in handen was gekomen van Palestijnse terreurbewegingen, via schijnhulporganisaties die het geld doorsluisden. Ook toen bevroeg Vlaams Belang minister Kitir en was de partij zeer kritisch. “Ik kan alleen maar een déja vu-gevoel hebben”, vervolgt Ponthier. “Kitir staat op het punt om twee keer dezelfde fout te maken en met ons belastinggeld terroristen te sponsoren.”

Vlaams Belang wijst ook op het feit dat er in eigen land heel wat sociale en economische noden te lenigen zijn, in de nasleep van de coronacrisis. “Ook wij leven mee met de Afghaanse bevolking, maar we zijn niet bereid om voor de schone schijn belastinggeld op te sturen waarvan we vrezen dat het de Taliban zal spijzen”, besluit Ponthier. “Dat geld kan veel beter aan onze eigen mensen besteed worden. En als we de Afghanen willen helpen focussen we dan weer beter op buurlanden die inspanningen doen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen.”