Nieuws
vrijdag, 10 nov 2023

Klacht van ouders van Julie Van Espen is volkomen logisch

Foto: iStock. Klacht van ouders van Julie Van Espen is volkomen logisch

Het Vlaams Belang heeft er alle begrip voor dat de ouders van Julie Van Espen de Belgische staat aanklagen. “De familie is van oordeel dat het meisje nog zou geleefd hebben mocht Justitie niet gefaald hebben, en dat de Belgische staat tekortgeschoten is in zijn plicht de burgers te beschermen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “En ze hebben daarin overschot van gelijk.”

Onderweg van s Gravenwezel naar het Antwerpse Zuid werd de 23-jarige Julie Van Espen op 4 mei 2019 van haar fiets getrokken, brutaal verkracht en vermoord. De dader in kwestie, Steve Bakelmans, was een veelpleger. Hij was reeds veroordeeld tot dertig maanden cel wegens een verkrachting, en vervolgens, voor nog maar eens een verkrachting, tot vier jaar cel. “De door de rechter als een ‘antisociale narcist zonder normbesef’ omschreven Bakelmans ging in beroep, en men vond het toen niet nodig deze gevaarlijke recidivist op te sluiten”, herinnert Dillen zich. “Dat was in 2017, en twee jaar later was zijn zaak nog steeds niet behandeld door het Hof. Bakelmans liep vrij rond en kon dus ongestoord zijn misdadige gang gaan.”

“De Belgische politiek is sindsdien blijven volharden in de boosheid en de laksheid”

Voor hun klacht baseren de ouders van het vermoorde meisje zich op een rapport van de Hoge Raad voor de Justitie. Die oordeelde in 2019 dat het onbegrijpelijk was dat een veroordeling van Bakelmans zo tergend lang op zich heeft laten wachten. Het Antwerpse parket-generaal had er al zomaar eventjes negen maanden voor nodig om de zaak voor het Hof van Beroep te brengen. “En daar ging de ellende gewoon door. Wegens overbelasting liet het Hof zelfs na de zaak te behandelen”, gaat Dillen verder. “De zeer grote maatschappelijke verontwaardiging over zoveel nalatigheid, zoveel onkunde en onwil vanwege Justitie was volkomen begrijpelijk.”

“Wie gehoopt heeft dat de perfect vermijdbare moord op de betreurde Julie Van Espen een ‘wake-up call’ was voor de Belgische politiek, is er echter aan voor de moeite”, besluit Dillen. “Men is blijven volharden in de boosheid. In dit geval de laksheid. Voor het Vlaams Belang moet het aantal strafrechters worden opgetrokken om de werklast te kunnen bolwerken, moeten de vervroegde vrijlatingsmechanismen afgeschaft worden, en dient er een ‘bijzondere levenslange opsluiting’ ingevoerd worden die verzekert dat terroristen en gevaarlijke recidiverende zedendelinquenten, zoals het monster Bakelmans, nooit nog de gevangenis kunnen verlaten.”