Nieuws
maandag, 04 okt 2021

Klasbezoek ‘Offerfeest Werchter’ voor Werelddierendag "uitermate misplaatst”

“Het islamitische offerfeest en het ermee gepaard gaande onverdoofd slachten, is exact het omgekeerde van wat we kinderen moeten meegeven tijdens Werelddierendag”. Dat zegt Vlaams Parlementslid Els Sterckx naar aanleiding van een uitstap van een basisschool naar schapenkwekerij ‘Offerfeest Werchter’.

De kinderen van de Gemeentelijke Basisschool De Kameleon in Werchter gaan dinsdag naar ‘Offerfeest Werchter’. Dat is een schapenbedrijf dat dieren vestmest zodat ze onverdoofd - halal dus - kunnen geslacht worden om islamistische Offerfeest te vieren. Dat bezoek is ironisch genoeg naar aanleiding van Werelddierendag - die vandaag op 4 oktober wordt gevierd. De school zelf ziet evenwel geen graten in het bezoek, wat vragen doet rijzen over de pedagogische inzichten en intenties van de school.

“Het islamitische offerfeest en onverdoofd slachten is exact het omgekeerde van wat we kinderen moeten meegeven tijdens Werelddierendag”, zegt Els Sterckx. “Uitermate misplaatst en pedagogisch niet verantwoord. Dat uitgerekend deze week de school naar dit bedrijf gaat - dat de Vlaamse wetgeving tegen onverdoofd slachten omzeilt door dieren uit te voeren naar Brussel waar er wel nog op barbaarse manier kan geslacht worden - is voorbij alle pedagogische logica. Kinderen moeten bijgebracht worden dat dieren zo goed mogelijk behandeld moeten worden - niet dat je dieren pijn moet kunnen doen, ook niet wanneer daar religieuze regels voor worden ingeroepen."

Het Vlaams Belang wil dan ook dat het stadsbestuur van Werchter de directie van de gemeentelijke school aanmaant om af te zien van het bezoek ten voordele van een diervriendelijke activiteit. Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers vraagt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) bovendien om de schooldirectie op de vingers te tikken.