Nieuws
vrijdag, 23 feb 2024

Kleine spaarder interesseert Vivaldi geen moer

Foto: iStock. Kleine spaarder interesseert Vivaldi geen moer

In het federaal parlement hekelde Kamerlid Wouter Vermeersch de politieke spelletjes die de Vivaldi-regering speelt op kap van de kleine spaarder: “Er wordt een politiek moddergevecht gevoerd over de staatsbon, waarbij de meerderheidspartijen elkaar kopje onder proberen te duwen, maar aan de lage rentes wordt niets gedaan. Het slachtoffer is de gewone Vlaming.” 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) instrumentaliseerde het Agentschap van de Schuld om opnieuw te pleiten voor een halvering van de roerende voorheffing. “Daarop kreeg minister van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) van haar partijgenoot en eerste minister Alexander De Croo de opdracht dit voorstel te kelderen met een negatief advies”, aldus Vermeersch. “En wat volgde was een Oost-Vlaamse kiesstrijd, waarin De Croo Van Peteghem en ook minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) elkaar geen ‘staatsbonbons’ gunnen.” Het Kamerlid merkte op dat de cd&v in deze regering werkelijk niets voor elkaar heeft gekregen: geen fiscale hervorming, zelfs geen fiscale korting op die staatsbon.

“Regering moet de graaibanken dwingen rente te verhogen”

“Maar ook van Vooruit hoeft de kleine spaarder niets te verwachten”, aldus nog Vermeersch. “Vooruit krijgt in de media te pas en te onpas ruim de kans om te roeptoeteren dat ze iets zullen doen aan de lage rentes. Maar uiteindelijk hebben de socialisten, en bij uitbreiding de ganse regering, niets gedaan voor de kleine spaarder. De spaarrente bij de meeste grootbanken ligt vandaag nog steeds amper hoger of zelfs lager dan 1 procent.” Dat Vooruit en Groen nu plots, na jaren stilzitten, ervoor pleiten dat banken bij wet verplicht moeten worden om spaarders betere voorwaarden te bieden, komt voor het Kamerlid over als ongeloofwaardige en goedkope verkiezingspraat.

Het Kamerlid benadrukte tot slot wat er wel dient te gebeuren: “In een peiling van Trends en Knack werd deze week duidelijk dat het overgrote deel van de Vlamingen wil dat de regering de graaibanken dwingt om de rente te verhogen en dus de minimumrente moet optrekken”, besloot Vermeersch. “En dat is ook wat het Vlaams Belang wil. Maar wat Vivaldi dus niet doet en al maanden weigert.”

Wie meer rendement wil op zijn of haar spaarboekje staat maar één ding te doen, en dat is op 9 juni de federale regering eindelijk wegstemmen.