‘Klimaatarts’: Vlaamse regering misbruikt volksgezondheid voor alarmistische klimaatagenda

Het Departement Zorg heeft een klimaatarts aangesteld, en afgelopen weekend kon de Vlaming via de media kennismaken met de persoon achter deze opvallende nieuwe functie. De klimaatarts moet blijkbaar vooral creatief nadenken over fijne dingen die toevallig ook goed zijn voor de gezondheid. Zo beschrijft hij het zelf althans. “Maar daarvoor hebben we geen klimaatarts nodig, een beetje gezond verstand leidt ons ook tot oplossingen”, stelt Freija Van den Driessche, Vlaams Parlementslid.
De klimaatarts moet zich onder meer buigen over thema’s als hittegolven, luchtkwaliteit en infectieziekten, zogezegd in het kader van klimaatgezondheid. Maar volgens Van den Driessche zijn er reeds voldoende instanties, zoals Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde, die deze thema’s opvolgen. “Wat echt problematisch is, is dat gezondheid hier eigenlijk wordt misbruikt om de alarmistische klimaatagenda erdoor te duwen”, stelt ze. “In het klimaatgezondheidsplan staat letterlijk dat gezondheid moet dienen als ‘trigger om de klimaattransitie te versnellen’. Is dat nu de opdracht van onze zorgsector?”
“De Vlaming botst op wachtlijsten in de zorg, er is echt geen draagvlak voor de aanstelling van een klimaatarts”
Opvallend is dat ook de N-VA zich volledig schaart achter de aanstelling van de klimaatarts. “Dat is onbegrijpelijk”, aldus Van den Driessche. “Vooruit en N-VA verliezen zich in klimaatactivisme dat de volksgezondheid geenszins dient, terwijl de Vlaming snakt naar nuchter beleid. We hebben een tekort aan huisartsen, aan plaatsen in de kinderopvang en in de jeugdzorg, onze ouderen kunnen hun rusthuisfactuur niet betalen en er is een begrotingstekort van 4,5 miljard euro. Maar toch kiest deze regering ervoor om een klimaatarts aan te stellen.”
Volgens het Vlaams Belang zou het geld beter geïnvesteerd worden in kerntaken en moeten de echte problemen in de zorg worden aangepakt. “Op donderdag kwam de zorgsector hier in Brussel op straat. Die mensen zijn kwaad. Het water staat hun aan de lippen. Zij zitten niet te wachten op een klimaatarts”, besluit Van den Driessche. “Zorg in plaats van voor een zogenaamd ‘klimaatneutrale’ zorg beter voor een bereikbare, betaalbare en efficiënte zorg. Gewoon een beetje gezond verstand – dat kost geen eurocent.”