Nieuws
dinsdag, 28 nov 2023

Klimaatconferentie wordt misbruikt voor lobbywerk voor olie- en gascontracten

Foto: iStock. Klimaatconferentie wordt misbruikt voor lobbywerk voor olie- en gascontracten

Donderdag 30 november gaat in de Verenigde Arabische Emiraten de United Nations Climate Change Conference, kortweg COP28, van start. “De agenda van de olieproducerende landen, van China en van India is nu al heel duidelijk”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Kurt Ravyts. “Die willen de economische macht verschuiven. Steeds verder weg van het naïeve Europa, dat met klimaatgekte, antiracisme en allerlei woke-zotternijen een nieuwe religie heeft gevonden om te omarmen.”

“Het is te gek voor woorden dat buiten de EU vrijwel niemand eraan denkt om snel afscheid te nemen van fossiele brandstoffen”, aldus Ravyts. “China zet wel in op de productie van hernieuwbare energie, maar kan op die manier niet voldoen aan de enorme binnenlandse energievraag, en om die reden opent het nog altijd steenkoolmijnen. En over groeiland India zullen we maar zwijgen.”

“Belgische delegatie voor die poppenkast bestaat uit zomaar eventjes 170 mensen”

Het is voor het Kamerlid alleszins zeer duidelijk dat de Verenigde Arabische Emiraten van plan waren om hun positie als gastheer van de klimaatconferentie te misbruiken om olie- en gasdeals af te spreken: “Dat blijkt uit documenten die gelekt zijn door klokkenluiders. Die leggen bloot dat COP28-voorzitter Sultan al-Jaber van de Emiraten, die tevens voorzitter is van het staatsoliebedrijf Adnoc, binnen het kader van voorbereidende gesprekken voor de conferentie ging lobbyen voor olie- en gascontracten. Adnoc zou samen met de Chinezen internationale opportuniteiten willen bekijken voor vloeibaar gas in Mozambique, Canada en Australië.”

“Over die hypocrisie, die inherent deel uitmaakt van het klimaatcircus COP28, zal het evenwel niet gaan in de berichtgeving waarmee we de volgende dagen door de pers gebombardeerd zullen worden”, besluit Ravyts, die over het gebeuren in de Verenigde Arabische Emiraten minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) zal ondervragen. “Net zo min als het zal gaan over de onnodig grote Belgische delegatie van 170 mensen die, alle CO2-uitstoot ten spijt, het vliegtuig zullen nemen om aan die poppenkast deel te nemen.”