Nieuws
maandag, 11 okt 2021

Klimaatspijbelen? Laat leerlingen leerling zijn

Het Vlaams Belang is niet verheugd met de aankondiging van de klimaatspijbelaars om vanaf vrijdag 22 oktober het wekelijks scholierenprotest te heropstarten. Spijbelen en de leerplicht schenden, moeten we ontmoedigen”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. Het gaat bovendien om kostbare lestijd in de nasleep van de coronacrisis. “Ik ga eerstdaags bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) bevragen of deze spijbelacties niet ingaan tegen de decretale artikelen die politieke activiteiten in ons onderwijs verbieden.”

Op 8 oktober organiseerden enkele scholen de actie Wake Up for Climate. Het opzet was op de schoolbanken duidelijk maken aan beleidsmakers dat ze wakker moeten worden. Leerlingen werden ook aangespoord om hun stem te laten horen en mee te stappen in de grote klimaatmars die gisteren in Brussel plaatsvond. Meer dan 70 scholen hadden hun deelname bevestigd. Klimaatactiviste Anuna De Wever zei gisteren voor de start van het protest dat naast de klimaatmarsen in Brussel ook het wekelijkse scholierenprotest opnieuw zou opstarten. De eerste spijbelactie staat gepland op 22 oktober in Gent en in Louvain-la-Neuve. 

“Leerlingen mogen niet verplicht worden deel te nemen aan klimaatbetogingen”

“Spijbelen wordt niet ineens aanvaardbaar als het is om een ecologistische agenda uit te voeren”, reageert Beckers. De organiserende instanties zijn immers vooral (groen)links getint, zoals onder meer 11.11.11., Oxfam en Extinction Rebellion. Scholen die hieraan meedoen en/of kinderen verplichten, misbruiken onze kinderen om een politieke, in dit geval groen-linkse agenda door te drukken. Het Vlaams Belang keurt deze politieke dwang in onze scholen ten zeerste af.”

Leer onze kinderen eerder over het broeikaseffect”, besluit Beckers. Of organiseer een klasbezoek aan een bos- of natuurgebied om hen kennis bij te brengen. Maar sleep kinderen niet mee naar klimaatbetogingen, want hiermee verpak je een inhoudelijk-ideologische stellingname als schooluitstap. Weyts moet hiertegen dan ook optreden.”