Nieuws
maandag, 22 aug 2022

“Komende 5-10 winters moeilijk”: De Croo moet niet ‘hopen’, maar actie ondernemen

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) gaan de komende vijf à tien winters moeilijk zijn omwille van de hoge energieprijzen. “Hope for the best, prepare for the worst”, is het advies dat hij meegeeft. “Dat hij dit zegt, toont vooral aan hoe machteloos hij is en hoe weinig zijn regering doet voor onze mensen en onze bedrijven”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Een verlaging van de accijnzen op brandstof en de BTW op energie zou nochtans al veel helpen en een flinke start zijn. En misschien kan deze regering stoppen met de mensen zo wurgend te belasten en zoveel schulden te maken?

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liep vandaag in de haven van Zeebrugge stage bij autobehandelaar ICO, die vorig jaar zo’n 2,1 miljoen auto’s verhandelde. Dit initiatief ging uit van werkgeversorganisatie VOKA met als doel om politici en bedrijfsleiders dichter bij elkaar te brengen. Tijdens het bezoek sprak De Croo niet onder stoelen of banken dat er zware tijden op ons af komen op vlak van energie. Met name de komende vijf à tien winters zullen volgens hem moeilijk worden. Het advies dat hij iedereen geeft, is “Hope for the best, prepare for the worst”.

“Oproepen om te hopen, is een teken van onmacht”

“Het is inderdaad makkelijker om te hopen dan te ondernemen”, zegt Van Lommel. “Ik betwijfel alleen of onze mensen en onze bedrijven veel zullen hebben aan hoop wanneer het niet meer lukt om hun energiefactuur nog te betalen. Het is tekenend voor de wereldvreemdheid van de Vivaldi-regering.”

Het Vlaams Belang herhaalt haar eis voor een blijvende btw-verlaging op gas en elektriciteit. “Als bedrijven omwille van de hoge energieprijzen noodgedwongen hun activiteiten moeten terugschroeven of deze moeten doorrekenen aan hun klanten, dreigt ook de Vlaamse economie in een recessie te zullen belanden”, aldus Van Lommel. “Het is daarom essentieel dat energie betaalbaar blijft voor onze mensen en onze bedrijven en De Croo hier werk van maakt.”