Koningshuis kost belastingbetaler in 2025 bijna 44 miljoen euro

Volgens de recentste begrotingscijfers voor 2025 zal de Belgische monarchie de belastingbetaler maar liefst 43.854.000 euro kosten. Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) reageert scherp: “Dit is een schaamteloze verkwisting van belastinggeld aan een achterhaald prestigeproject van de Franstalige elite.”
“Dat men op het moment dat de Vlaming steeds dieper in de buidel moet tasten en de begroting verder ontspoort, bijna 44 miljoen euro uittrekt voor een familie waar niemand nog op zit te wachten, is absoluut hallucinant”, aldus Vermeersch. Het werkingsbudget van Koning Filip - de zogenaamde Civiele Lijst - stijgt voor het eerst uit boven de 15 miljoen euro, maar ook voormalige royals blijven rijkelijk vergoed worden met dotaties: 1,19 miljoen voor de hoogbejaarde koning Albert II, 413.000 euro voor prinses Astrid en 397.000 euro voor prins Laurent. “Voor welke prestaties, vraagt iedereen zich stilaan af. De lijst van dotaties is veel indrukwekkender dan het lijstje van werkafspraken.”
“De monarchie is een luxeverblijf voor een miljardairsfamilie uit Laken”
Daarbovenop wordt voor de ‘activiteiten van de koninklijke familie’ nog eens bijna 27 miljoen uitgetrokken. “Het gebrek aan transparantie daarover is schrijnend”, vervolgt Vermeersch. “Bovendien zitten er nog kosten voor het koningshuis her en der verspreid over andere posten van de begroting. Dat het paleis zonder schaamte privéjets van het leger inzet voor koffiekletsjes met politici, is het perfecte symbool van hoe losgeslagen dit systeem is. De monarchie in België is steeds meer verworden tot een luxeverblijf voor de miljardairsfamilie uit Laken dan een noodzakelijke of democratisch gelegitimeerde instelling.”
Het Vlaams Belang herhaalt zijn eis tot afschaffing van de koninklijke dotaties en een drastische inperking van de Civiele Lijst. “We leven in een democratie, geen monarchie uit de 19de eeuw. De federale regering vraagt offers van haar burgers, maar spaart de koninklijke familie geen enkele luxe”, besluit Vermeersch. “Deze verspilling van belastinggeld valt niet langer te verantwoorden en moet dringend een halt worden toegeroepen.”