Nieuws
woensdag, 06 sep 2023

Koninklijke familie mag zich eens solidair tonen

Foto: Wikimedia commons. Fernando Losada Rodríguez. Koninklijke familie mag zich eens solidair tonen

Het Laatste Nieuws berichtte vandaag over het subtropisch zwembad dat in de serres van Laken ter beschikking staat van de koning. “Maar dat is er uiteraard niet de enige sportaccommodatie”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. Zo heeft het staatshoofd er verschillende tennisvelden en gaat hij soms joggen in zijn voor het publiek niet-toegankelijke privétuin van 120 hectare. Dankzij de belastingbetaler hoeft de koninklijke familie niet meteen in te zitten met inflatie of bloedrode begrotingen.”

“Wanneer we de kosten voor het onderhoud van de koninklijke paleizen, allerhande reiskosten en de kosten voor de beveiliging meerekenen, kost de Belgische monarchie ons in 2023 ruim 42 miljoen”, aldus Vermeersch. “Eén miljoen driehonderdduizend euro meer dan in 2022.” Het Kamerlid wijst erop dat het Belgisch koningshuis daarmee een pak duurder is dan de meeste monarchieën. In Denemarken, Zweden of Spanje kost het koningshuis ruim de helft minder.

“Schaf dat middeleeuws, ondemocratisch en geldverslindend circus af”

“Anders dan in de meeste andere landen die met een monarchie zitten opgescheept, teert in dit land de volledige koninklijke familie op de belastingbetalers”, vervolgt Vermeersch. “Naast de koning zelf, die in 2023 een bedrag van ruim 14 miljoen euro incasseert, krijgen ook zijn voorganger Albert en de prinsen een dotatie. Samen goed voor nog eens bijna twee miljoen euro.”

Het Vlaams Belang herhaalt dan ook haar eis voor een gebaar van solidariteit vanwege de koninklijke familie. “In het Vlaamse gewest moeten bijna 8 procent van de inwoners, dus meer dan een half miljoen mensen, leven van een inkomen onder de armoededrempel. Maar die vergelijking wordt in de media nooit gemaakt wanneer het gaat over de bezittingen van de Van Saksen-Coburgs”, merkt Vermeersch tot slot op. “Men zou al kunnen beginnen met het niet langer indexeren van hun dotaties. Maar wat ons betreft, is het hoog tijd om dat middeleeuws, ondemocratisch en geldverslindend circus voor eens en altijd af te schaffen.”