Nieuws
woensdag, 15 mrt 2023

Koopkracht zakt nog verder weg: “Nood aan aanpassing inkomensbelasting en verlaagde btw op basisgoederen”

Foto: iStock. Koopkracht zakt nog verder weg: “Nood aan aanpassing inkomensbelasting en verlaagde btw op basisgoederen”

Elk jaar onderzoekt Test Aankoop of gezinnen erin slagen om hun rekeningen te betalen voor huisvesting, gezondheid, voeding, mobiliteit, vrije tijd en onderwijs. “Hieruit blijkt dat de koopkracht van de huishoudens voor het tweede jaar op rij is gedaald en dat sparen voor steeds meer gezinnen niet meer lukt”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Een zoveelste alarmbel, maar nog steeds laat de federale regering na doeltreffende maatregelen te nemen.”

Met de consumentenbarometer meet Test Aankoop de mate waarin gezinnen erin slagen om hun rekeningen te betalen. Het gaat dan om huisvesting, gezondheid, voeding, mobiliteit, vrije tijd en onderwijs. “Uit de meting van 2022 blijkt dat slechts een kleine helft van de gezinnen alle onkosten nog zonder problemen kan betalen”, aldus Van Lommel. “Vooral voor voeding, elektriciteit en gas, zijn er veel financiële problemen.”

“Vlaams Belang wil gezinnen meer doen overhouden van hun loon door een aanpassing van de inkomensbelasting en een verlaagd tarief op basisgoederen”

Het Vlaams Belang stelt vast dat de ongelijkheden, die er al waren voor de crisis, nog groter zijn geworden. Het aantal gezinnen met ernstige financiële problemen is verder toegenomen. “Opmerkelijk is ook dat nog nooit zo weinig gezinnen erin slaagden om op het einde van de maand nog iets te sparen”, vervolgt Van Lommel. “De meeste huishoudens zien de toekomst dan ook somber in. Ze verwachten er in 2023 nog verder op achteruit te gaan.”

“Het is belangrijk om de koopkracht van de gezinnen te ondersteunen met doeltreffende maatregelen”, besluit Van Lommel. “Het Vlaams Belang wil dat gezinnen meer overhouden van hun loon door een aanpassing van de inkomensbelasting. Ook willen wij een verlaagd tarief op basisgoederen en -diensten, zoals huisvesting, voeding, gezondheid en veiligheid. Het btw-tarief op basisproducten zou sowieso niet hoger mogen zijn dan 6 procent, en voor een aantal voedingsmiddelen zou dit zelfs 0 procent moeten zijn.”