Nieuws
donderdag, 19 okt 2023

Kraakpand in de Wetstraat pas ontruimd nadat eigenaar asielzoekers hun hotel betaalt

In de Wetstraat in Brussel wordt al maanden een pand gekraakt door asielzoekers en extreemlinkse activisten. Het pand moest op 31 augustus al ontruimd zijn, maar de overheid slaagt er maar niet in om de krakers uit te zetten. De eigenaar van het gebouw heeft nu beslist de asielzoekers onder te brengen op hotel. “Dat kraakpand symboliseert het complete falen van het asiel- en migratiebeleid én de Belgische staat”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het is toch ronduit waanzin dat een gebouw in het hart van onze hoofdstad maandenlang gekraakt wordt en enkel vrijgemaakt kan worden door de krakers op hotel te sturen?”

Het extreemlinkse collectief ‘Stop de Opvangcrisis’ kraakte het pand naast het cd&v-hoofdkwartier al in april om er asielzoekers en illegalen in onder te brengen. Eind augustus hadden de krakers al een rechterlijk bevel om het pand te verlaten, maar dat legden ze gewoon naast zich neer. Het Vlaams Belang eiste toen al dat de krakers onmiddellijk uitgezet zouden worden. “Dat ze een rechterlijk bevel eenvoudigweg naast zich kunnen neerleggen, toont aan hoe ver het gekomen is in dit land”, aldus Van Grieken. “Deze regering toont geen enkele daadkracht om criminele feiten te bestraffen.”

“We hebben deze week jammer genoeg gezien tot welke gruwel het wanbeleid van deze regering leidt”

In de weken en maanden die volgden bleef het stil rond het kraakpand, maar de krakers weken niet. Uiteindelijk blijkt de eigenaar van het gebouw, vastgoedpromotor Atenor, zelf in te grijpen. Atenor legt 30.000 euro neer gedurende vier maand om de asielzoekers op te vangen in een hotel. “Private eigenaars worden nu gedwongen om asielzoekers op hotel op te vangen”, zegt Van Grieken. “Het staat symbool voor de mate waarin het asiel- en migratiebeleid in dit land gefaald is. De Belgische staat toont aan tot helemaal niks in staat te zijn.”

Het Vlaams Belang eist van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) en de federale Vivaldi-regering een onmiddellijke oplossing voor het probleem. “Iedereen die in dat pand verbleef moet gescreend worden”, klinkt het bij Van Grieken. “Wie illegaal in het land is, moet onmiddellijk uitgezet worden en wie het kraken mee mogelijk heeft gemaakt moet gestraft worden. Kraken is net zoals illegaal in het land verblijven een misdrijf. We hebben deze week jammer genoeg gezien tot welke gruwel het wanbeleid van deze regering leidt.”