Nieuws
dinsdag, 27 feb 2024

Krachtig optreden vereist na aanslag met brandbom

Foto: iStock. Krachtig optreden vereist na aanslag met brandbom

In Kortrijk werd deze ochtend een brandbom naar een politiecommissariaat gegooid. “De fysieke aanvallen op agenten zijn haast niet meer te tellen en beperken zich zeker niet tot de grootsteden Brussel en Antwerpen”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “In Kortrijk ging het om de tweede aanslag in drie jaar tijd op de politie. Tegen dit soort geweld moet krachtig worden opgetreden.”

De brand die op de ontploffing volgde kon snel geblust worden, en gelukkig is er enkel materiële schade. De dader werd gevat, het zou om een 17-jarige gaan. “We moeten ons focussen op de toegenomen onveiligheid. Niet alleen meer in grootsteden maar ook in steden zoals Kortrijk en elders in Vlaanderen”, stelt Kamerlid en fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad Wouter Vermeersch. “Specifiek het toenemend geweld tegen onze agenten baart zorgen.”

“Nultolerantie en doorgedreven snelrecht bij geweld tegen politiemensen”

Ook Depoortere beaamt dat. “Het geweld tegen uniformberoepen zit al langer in stijgende lijn. Een rechtstreekse aanslag tegen een politiekantoor zou bij iedereen de alarmbellen moeten doen afgaan, maar de federale regering blijft aarzelen en weigert voor een harde aanpak te gaan. Criminelen worden door deze laksheid haast aangemoedigd om steeds driester te werk te gaan. Gaan we echt wachten tot onze politieagenten bewegende schietschijven zijn?”

Het Vlaams Belang pleit daarom voor een nultolerantie, een doorgedreven snelrecht en een zware bestraffing bij geweld tegen politiemensen, brandweerlui en hulpverleners. “Die aanpak kan niet langer op zich laten wachten”, besluit Depoortere. “Het is tijd dat de regering haar kar keert en deze dreiging eindelijk serieus neemt. Men moet wakker worden in Brussel.”