Persberichten
woensdag, 01 mrt 2023

Kwart Vlaamse scholen al tien jaar geen inspectie: “dringend meer middelen nodig”

Een kwart van de Vlaamse scholen zou al zeker tien jaar niet meer bezocht zijn door de onderwijsinspectie. Bij zo’n vijfhonderd scholen is het tien jaar of langer geleden dat er inspectie over de vloer kwam en bij een duizendtal minstens acht jaar. “Dit zijn erg verontrustende cijfers”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “De inspectie wordt verwaarloosd en moet dringend meer middelen krijgen.”

Maar liefst 485 scholen in Vlaanderen hebben een inspectieverslag dat tien jaar of ouder is. Bij 982 scholen is dat verslag minstens acht jaar oud. Er zijn in totaal zo’n 4.000 scholen in Vlaanderen. De onderwijsinspectie zelf erkent dat er een probleem is. Er was de ambitie om scholen elke zes jaar te bezoeken, maar die wordt dus niet gehaald. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is de inspectie aan een inhaalbeweging beter en kreeg ze een half miljoen euro extra, goed voor zo’n vijf inspecteurs.

“Een half miljoen euro extra voor inspecteurs is niks in vergelijking met wat nodig is om een echte inhaalbeweging in te zetten”

Volgens het Vlaams Belang is dat een veel te laag bedrag en zal de nood aan inspecteurs alleen maar toenemen. “De inspectie staat in voor de onderwijskwaliteit”, zegt Beckers. “Dat die niet voldoende gegarandeerd kan worden door regelmatige inspecties is erg verontrustend en risicovol. Het is eigenlijk het enige instrument waarmee de Vlaamse overheid kan nagaan of de eindtermen voldoende worden behartigd en of de werking van de school voldoet aan de kwaliteitsvereisten. Ook in het licht van de in te voeren Vlaamse centrale toetsen zullen meer inspecteurs nodig zijn om scholen waar leerlingen tussen twee meetmomenten structureel te weinig leerwinst behalen, extra te controleren. Een half miljoen euro is dan ook niks in vergelijking met wat nodig is om een echte inhaalbeweging in te zetten.” 

Het Vlaams Belang wil dan ook dat er niet alleen ingezet wordt op meer inspecteurs, maar dat ook de werking van de inspectie onder de loep genomen wordt. De partij kondigt daarom aan minister Weyts hierover spoedig aan de tand te zullen voelen. “Er is dringend nood aan meer inspecteurs én regelmatige controles”, besluit Beckers. “Het onderwijs kampt al met zoveel problemen, we mogen niet nog eens inboeten op onderwijskwaliteit door een gebrek aan inspectie.”