Nieuws
maandag, 29 nov 2021

“Laat leraren die in Brussel lesgeven ook hun booster in Brussel krijgen als ze dat willen”

Het Vlaams Belang wil dat leraren die in Brussel lesgeven er ook hun boosterprik kunnen krijgen indien dat gewenst wordt. Nu krijgen leraren geen voorrang voor hun derde prik, dat zijn de ministers van Volkgezondheid overeengekomen tijdens het overleg over hun verdere vaccinatiestrategie. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is ontgoocheld en wil toch onderzoeken hoe hij het onderwijzend personeel sneller kan bedienen. Voor Brussel staat de nieuwe vaccinatieronde open voor alle 18-jarigen die in het Hoofdstedelijk Gewest wonen. Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael heeft een ander voorstel: “Stel de Brusselse vaccinatiecentra ook open voor leraren en personeel van de kinderopvang die in de hoofdstad werken, maar daar niet wonen.”

Tijdens de opstart van de eerste vaccinatieronde kon iedereen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woonde of werkte geholpen worden in een Brussels vaccinatiecentrum. Dat leidde in maart nog tot zure oprispingen van het Franstalige Brusselse collegelid voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) die er zich over bekloeg te moeten instaan voor de vaccinatie van mensen die buiten Brussel wonen. 

“Brussel is toch geen eiland?”

Het Vlaams Belang is echter van oordeel dat een uitzondering op zijn plaats is voor mensen die dan wel buiten Brussel wonen, maar wel vitale functies in de hoofdstad vervullen. “We willen dat in de eerste plaats leerkrachten en personeel van de kinderopvang die deze gemeenschapsinstellingen zoals scholen en crèches in Brussel draaiende houden, zo snel mogelijk een derde vaccinatie kunnen halen wanneer zij dat wensen”, argumenteert Lootens-Stael. Ook eventueel in de stad waar ze werken. Dat lijkt me de logica zelve, Brussel is een hoofdstad en geen eiland”, benadrukt Lootens-Stael.

“Ik zal dit voorstel dan ook voorleggen in de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) aan Collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) die op bicommunautair niveau samen met Maron verantwoordelijk is. Zij moet er dan maar mee aan de slag!”, zegt Lootens-Stael tot slot. De partij roept de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ook op dit te bekijken voor andere beroepsgroepen.