Nieuws
dinsdag, 24 aug 2021

“Lachaert tackelt pensioenplannen van minister Lalieux”

Het Vlaams Belang neemt via Het Laatste Nieuws nota van de pensioenplannen van Open Vld. “Wars van ieder politiek fatsoen zal Open Vld een eigen wetsvoorstel indienen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Maar los van het feit dat zulks de zogenaamde cohesie binnen de regering geen deugd zal doen, biedt het plannetje van Open Vld zoals dit nu voorligt geen oplossing voor het pensioendossier. Eerder toont het de asociale intenties van de liberalen: we kampen nu al met de laagste pensioenen van West-Europa.

“Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert stelt vandaag in Het Laatste Nieuws dat hij voor het uitkeren van een miniumpensioen als bijkomende voorwaarde de mensen wil verplichten om minstens twintig jaar te hebben gewerkt”, aldus Samyn. “Maar we kunnen zijn voorstel enkel beoordelen op wat in een krant te lezen staat. In de Kamercommissie hebben we nog geen stukken kunnen zien. Dat is niet ernstig.”

“Had De Croo geen pensioenplannen toen hij minister van Pensioenen was?”

“Het is een vreemde démarche van Lachaert aangezien er over het pensioendossier toch al wat in het regeerakkoord staat. Waarom het dus niet overlaten aan minister van pensioenen Karine Lalieux (PS)?”, vraagt Samyn zich af. “Niet dat we in haar aanpak een groot vertrouwen hebben. De pensioenhervorming zou na het parlementair reces op de agenda moeten staan, maar het blijft oorverdovend stil. Lalieux is nergens te bespeuren.”

“Bij gebrek aan wetteksten kunnen we ook nog niet bepalen hoe men tegenover de deeltijdse arbeid staat”, vervolgt Samyn. “Zal men de regeling op basis van gewerkte uren uitwerken? Die vraag is niet zonder belang aangezien veel vrouwen deeltijds werken. Dat deeltijds werken is soms vrijwillig, maar meestal ingegeven door gebrek aan betaalbare kinderopvang, zoals gisteren nog bleek uit een studie van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).” Het is voor het Vlaams Belang duidelijk dat vooral vrouwen het gelag zullen betalen met dit Open Vld-voorstel. “Hun pensioen is een pak lager dan dat van de mannen. Wil Open Vld nog vele vrouwen extra in de armoede duwen?”

Het Vlaams Belang is echter niet verbaasd dat het blijft rommelen wat de pensioenplannen betreft. “De huidige eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) was ook al een minister van Pensioenen die niet uitblonk op dat departement. Hij kon toen een hervorming hebben doorgevoerd. En ook zijn liberale opvolger Daniël Bacquelaine (MR) bakte er niets van. Nu moeten ze het doen met een bende groen-linkse Walen die de rekening willen doorschuiven naar de Vlamingen”, besluit Samyn. “Het pensioendossier is een van de dossiers in het politieke mijnenveld dat dit najaar moet bewandeld worden. Bonne chance.”