Nieuws
maandag, 28 feb 2022

Lachaert trekt ten strijde tegen vrije meningsuiting

In een recent interview met Het Nieuwsblad laat Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verstaan de vrije meningsuiting aan banden te willen leggen. “Lachaert heeft het dan wel over het moeten ‘nadenken’ over de ‘grenzen’ van die vrije meningsuiting”, zegt voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in de Kamer Barbara Pas. Maar iedereen weet wat dat betekent.”

Lachaert stelt in het vraaggesprek dat zijn ‘rechtvaardigheidsgevoel’ begint op te spelen, telkens wanneer het Vlaams Belang zogezegd ‘leugens’ verspreidt. “Wel heel cynisch om zoiets te horen van de man die in aanloop van de voorzittersverkiezingen bij Open Vld iedereen schaamteloos voorloog dat er fiscale autonomie voor de regio’s zou komen en dat hij de kernuitstap zou terugdraaien”, aldus Pas. “En het is veelzeggend dat hij zijn bewering in het vraaggesprek op geen enkel moment concreet kan maken. Naar die zogezegde ‘leugens’ kan hij uiteraard nog heel lang zoeken. Die zijn er niet.”

“We zullen de vrije meningsuiting, zolang het niet gaat om oproepen tot geweld, blijven verdedigen”

“Het is een beproefd recept van paars-groen om kritiek op het beleid eerst zonder enige concrete aanduiding te benoemen als leugens of fake-news, om vervolgens snel het sprongetje te maken naar het aan banden leggen van de vrije meningsuiting”, vervolgt Pas. “En dat laatste is niet enkel een natte droom van Egbert Lachaert en zijn paars-groene vrienden. Het is een weloverwogen strategie die, als enige punt waarover deze regering het steeds eens is geweest, al duidelijk uit de doeken werd gedaan in het regeerakkoord.”

“Met waarden zoals expressievrijheid zoals de liberalen ooit verdedigden, hebben de huidige Open Vld’ers duidelijk niets meer te maken”, aldus nog Pas. “Het politieke denken van Egbert Lachaert en zijn partijgenoten, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne op kop, vertaalt zich enkel in het opleggen van wetten en reglementen, verboden en straffen. En in het muilkorven van al wie er een andere mening op nahoudt. Maar het Vlaams Belang zal de vrije meningsuiting steeds blijven verdedigen. Zonder het vrij kunnen uiten van een mening is er geen sprake van een democratie.”