Nieuws
woensdag, 23 aug 2023

Lahbib moet Armenië te hulp komen

Foto: iStock. Lahbib moet Armenië te hulp komen

Het Vlaams Belang wil dat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) bij haar bezoek aan Azerbeidzjan de autoriteiten aldaar aanspreekt over hun agressie-oorlog in Nagorno-Karabach. “Er staat een nieuwe Armeense genocide op til”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Vorige maand benadrukte Lahbib nog de uitstekende relaties tussen België en Armenië. Dan is dit, naast het leveren van voedings- en geneesmiddelen wel het minste dat ze kan doen.”

De islamitische republiek Azerbeidzjan poogt al jaren de historisch autonome Armeense regio Nagorno-Karabach in handen te krijgen. Bloedvergieten wordt daarbij niet geschuwd en sinds maanden sluiten de Azeri’s het voornamelijk door Armeniërs bevolkte Nagorno-Karabach zelfs af van de buitenwereld. “De voorbije decennia kwamen al 30.000 mensen om het leven en nu gebruikt Azerbeidzjan uithongering van een bevolking als middel om een gebiedsuitbreiding te bekomen”, aldus Samyn. “En terwijl het christelijke Armenië cultureel tot Europa behoort, kijkt de Europese Unie kijkt gewoon weg van deze gruwel.”

“Het stilzwijgen moet nu worden doorbroken”

Het vierdaags bezoek dat Lahbib momenteel brengt aan Armenië, Georgië en Azerbeidzjan is volgens Samyn een uitgelezen moment voor de minister om eindelijk dat schandelijke Europese en Belgische stilzwijgen te doorbreken, en een duidelijk statement te maken. “Lahbib zal er ontmoetingen hebben met haar Armeense en Azerbeidzjaanse collega’s van Buitenlandse Zaken”, stelt het Kamerlid. “Ze moet daarbij enerzijds de agressie van Azerbeidzjan ten stelligste veroordelen en anderzijds dringend zorgen voor hulp aan de getroffen Armeense bevolking.”

“Begin juli had de minister het in de Kamer nog over de uitstekende politieke relaties en over een potentieel aan academische samenwerking tussen Armenië en België”, merkt Samyn tot slot op. “Uitstekende relaties impliceren ook het bieden van hulp wanneer die noodzakelijk is. Lahbib moet nu laten zien dat ze geen nieuwe leugens aan het vertellen was, en de noodlijdende Armeniërs daadwerkelijk te hulp komen.”