Persberichten
woensdag, 01 apr 2020

“Lancering ‘Operatie Irini’ is slechte 1 aprilgrap”

In volle coronacrisis en ver weg van alle media-aandacht, hechtten de 27 lidstaten van de EU gisteren formeel hun goedkeuring aan ‘Operatie Irini’. Het Vlaams Belang hekelt hierbij het gebrek aan parlementair debat. Het feit dat de nieuwe operatie precies dezelfde doelstellingen heeft als de vorige, mislukte ‘Operatie Sophia’, duidt er volgens het Vlaams Belang op dat de missie immers gedoemd is tot falen. Dit omdat de vorige, soortgelijke operatie eveneens niet lukte. “Dat deze nieuwe EU-missie op de Middellandse Zee uitgerekend vandaag van start gaat, kan niet anders begrepen worden dan als een slechte 1 aprilgrap.”

‘Operatie Sophia’ werd vijf jaar geleden opgestart om het wapenembargo tegen Libië te controleren, de georganiseerde misdaad te bestrijden en het ‘businessmodel’ van de mensensmokkelaars te breken, maar slaagde in geen van haar doelstellingen. Wel integendeel, zegt het Vlaams Belang. “De wapensmokkel naar Libië ging onverminderd door. Een slag voor de mensensmokkel betekende ‘Sophia’ al evenmin, tenzij dan een slag in het water”, aldus Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Meer zelfs: uiteindelijk speelde deze missie op de Middellandse Zee de mensensmokkelaars alleen maar in de kaart en werden de Europese marineschepen feitelijk gedegradeerd tot een veredelde veerdienst voor zon’ 50.000 illegale immigranten naar Europa.”

“Niet alleen slechte grap, maar ook democratisch schandaal”

Volgens het Vlaams Belang houdt men er ook rekening mee dat hetzelfde scenario zich herhaalt, ondanks eerdere sussende verklaringen dat het deze keer niet zo ver zou komen. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat er onder de lidstaten (niet nader bekende) afspraken werden gemaakt over de ontscheping en opvang van immigranten die op zee worden opgepikt.

Het Vlaams Belang riep vorige week de Belgische regering nog op om de EU-plannen niet te bekrachtigen, maar haar veto tegen ‘Operatie Irini’ uit te spreken. “Zoals we nu weten, koos de regering er echter voor kritiekloos met het nieuwste dwaze EU-initiatief in te stemmen. Dat dit gebeurde ver weg van de publieke aandacht en zonder enig parlementair debat, maakt van deze zaak niet alleen een slechte 1 aprilgrap, maar tegelijk een regelrecht democratisch schandaal.”