Persberichten
vrijdag, 13 sep 2019

Leasen van luxevliegtuigen voor ministers en koninklijke familie behoort niet tot lopende zaken!

De regering heeft vorige week in alle discretie beslist twee Falcon 7X-toestellen, luxetoestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, te huren voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties. De Falcon 7x die bestempeld wordt als de Rolls Royce van de Dassault-vloot biedt plaats aan maximum 14 passagiers.

De twee toestellen worden voor 12 jaar gehuurd, zo blijkt
uit een beslissing van de ministerraad van vorige vrijdag. Het gaat om een
contract van een 124 mio euro – enkel voor de toestellen aangezien deze gehuurd
worden zonder bemanning. Volgens de gespecialiseerde pers is de aankoopprijs
voor een nagelnieuwe Falcon 7x zo een 50 mio euro, en kost een 3 à 4 jaar oud
toestel in aankoop een 18 mio euro.

Het Vlaams Belang stelt zich heel wat vragen bij deze huur.

Waarom maken ministers en het koningshuis geen gebruik van reguliere lijnvluchten? Dat zou niet alleen budgettair heel wat interessanter zijn – zeker in het licht van het gapende begrotingstekort – maar zou ook de ecologische voetafdruk van de excellenties wat lichter maken.

Bijkomend stelt zich de vraag naar de kostprijs van het één en ander. Waarom wordt voor 124mio euro geleased terwijl de aankoop van een jong tweedehandstoestel budgettair aanlokkelijker lijkt te zijn? Is dit een zoveelste poging vanuit de MR om belastinggeld aan het Franse Dassault te schenken?

Tot slot is er nog de vraag naar de timing van het één en ander. Vlaams Belang fractievoorzitter Barbara Pas: “Het leasen van luxevliegtuigen om de ministers en de koninklijke familie rond te vliegen behoort absoluut niet tot de dringende zaken waartoe een regering in lopende zaken beperkt is. “

Daarom zal het Vlaams Belang het initiatief nemen om de
regering hierover te ondervragen.