Nieuws
dinsdag, 28 feb 2023

Legaal drugs gebruiken in bepaalde ruimtes: “Vandenbroucke legaliseert onwettige toestand”

Foto: iStock. Legaal drugs gebruiken in bepaalde ruimtes: “Vandenbroucke legaliseert onwettige toestand”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de wetgeving aanpassen om het gebruik van drugs door drugsverslaafden in zogenaamde ‘druggebruiksruimtes’ legaal te maken.“Hij wil dat dokters en straathoekwerkers die in deze ruimtes de druggebruikers illegaal begeleiden, niet meer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, en op die manier wil hij de illegale praktijken uit Brussel en Luik legaliseren”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Drugs zullen er niet door worden teruggedrongen. Integendeel, ze worden er enkel meer door aanvaard.”

In ‘risicobeperkende ruimtes’ kunnen drugsverslaafden op een gelegaliseerde wijze illegale drugs gebruiken. ‘Harm reduction’ is daarbij in de plaats van ‘gedoogbeleid’ het nieuwe codewoord geworden. “Dat is een weloverwogen woordkeuze. Niemand kan immers iets hebben tegen het reduceren van schade gerelateerd aan druggebruik”, aldus Sneppe. “Maar willen we als samenleving drugs zoveel mogelijk terugdringen, hebben we geen ruimtes nodig die de indruk geven dat drugs aanvaardbaar zijn, maar een daadkrachtig beleid van ontraden, afkicken en bestraffen. Helaas horen we daar geen woord over.”

“Rechtlijnigheid is binnen de regering ver te zoeken”

“Een regering die aan algemene drugspreventie doet, maar tegelijkertijd drugsgebruik faciliteert, is weinig geloofwaardig”, vervolgt Sneppe. “Het is overigens nogal vreemd dat men eerst een onwettige situatie creëert en vervolgens daaraan de wet aanpast.” Voor het Vlaams Belang illustreert het wetsontwerp van Vandenbroucke dan ook wie in dit land het meeste zeggenschap heeft. “De Vlaamse regering, die in deze bevoegd is, is tegen deze gebruikersruimten gekant, maar in Wallonië en Brussel is men voorstander en dus moet de wet worden aangepast aan de illegale praktijken.”

Het Vlaams Belang vraagt zich af waar de rechtlijnigheid binnen deze regering te vinden is. Terwijl minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) toetert dat hij druggebruikers hard zal aanpakken, slaat Vandenbroucke de weg in van een gedoogbeleid. “Consequent is anders”, besluit Sneppe. “We willen de deur niet verder openen voor drugs en zullen ons steeds tegen zogenaamde risicobeperkende ruimtes blijven verzetten. In de eerste plaats moet worden ingezet op preventie en ontrading. En vervolgens moet problematisch druggebruik aangepakt worden, niet alleen om de druggebruikers te beschermen tegen zichzelf, maar ook omdat dit vaak gepaard gaat met criminaliteit.”