Nieuws
woensdag, 18 okt 2023

Levering F-16’s aan Oekraïne: loze beloften en achterkamerpolitiek

Foto: iStock. Levering F-16’s aan Oekraïne: loze beloften en achterkamerpolitiek

Vlaams Belang is scherp voor de houding van de regering rond de levering van F-16’s aan Oekraïne. Ondanks eerdere verklaringen dat het onmogelijk was, hebben defensieminister Dedonder (PS) en premier De Croo immers verklaard vanaf 2025 gevechtsvliegtuigen aan Kiev te kunnen leveren. “Defensieminister Dedonder (PS) legde de studie waarop zij zich baseerde niet voor aan het parlement, wegens geclassificeerd”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Dit soort achterkamerpolitiek doorprikt alvast de belofte van transparantie en parlementaire betrokkenheid in het Vivaldi-regeerakkoord.”

Minister Dedonder en premier De Croo verklaarden onlangs in de media F-16’s te kunnen leveren aan Oekraïne, vanaf 2025. Maar die aankondiging is in strijd met de eerdere stelling van de minister dat het “onmogelijk" was om deze toestellen te leveren in de huidige operationele context. Ook Defensie zelf achtte het “ondenkbaar”, bij monde van stafchef Michel Hofman. Opeens klonk tijdens het bezoek van president Zelensky een heel ander geluid in de media: België zou F-16’s kunnen leveren aan Oekraïne. “De minister ontkende dit voor de camera’s, maar ze maakte duidelijk een haarspeldbocht over de levering van gevechtsvliegtuigen”, vervolgt Ponthier. “De studie die haar voortschrijdend inzicht moest staven, kreeg het parlement niet te zien. Is dit de nieuwe politieke cultuur van Vivaldi?”

“Dit soort achterkamerpolitiek doorprikt alvast de belofte van transparantie en parlementaire betrokkenheid in het Vivaldi-regeerakkoord”

Vlaams Belang hekelt ook de stellige aankondigingen van de leveringen zelf in de pers. In de commissie Defensie bevestigde de minister immers dat het nog een groot vraagteken is of België ook effectief F-16’s zal leveren. “Deze regering zal enkel proberen om het technisch mogelijk te maken dat F-16’s vanaf 2025 geleverd kunnen worden”, gaat Ponthier verder, “Het is niet meer dan een intentieverklaring, aangezien de volgende regering de politieke beslissing over het effectief leveren zal nemen.”

Het Vlaams Belang dringt alsnog aan op het voorleggen van de studie omtrent de levering van F-16’s aan het parlement. Volgens de partij is zo’n omvangrijk legerdossier te belangrijk om het parlement en dus de bevolking buitenspel te laten. “Wij willen die studie zien om de impact op onze eigen luchtcapaciteiten in te kunnen schatten, mochten we toestellen leveren vanaf 2025. Ook een risico-analyse omtrent verdere escalatie van het conflict en represailles zoals bijvoorbeeld van Rusland tegen België moet men daarin opnemen.”