Nieuws
donderdag, 04 nov 2021

Lijdensweg bedrogen Arco-spaarders nog niet ten einde

Het Vlaams Belang eist dat Beweging.net, het vroegere ACW, de door haar bedrogen Arco-spaarders tot de laatste euro schadeloos stelt. “Een vonnis van de Brusselse ondernemingsrechtbank, waarin de Belgische staat wel heel goed wegkomt, verandert daar niets aan”, zegt volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. “Volstrekt schaamteloos hoe de slachtoffers sinds 2008 door het ACW en door de opeenvolgende regeringen behandeld werden.”

Bijna 800.000 kleine Vlaamse spaarders werden in 2008 door ACW en ACV verleid om 1,5 miljard euro te stoppen in Arco, een coöperatieve holding binnen de schoot van Dexia. “Na risicovolle beleggingen, die de spaarders als zeer veilig waren voorgesteld, crashten zowel Dexia als Arco en was het geld verdwenen”, aldus Vermeersch. “Wat volgde was een misselijkmakend schouwspel waarin de overheid er alles aan deed om niet tot een schadeloosstelling van de Arco-spaarders te moeten overgaan.”

“Na 13 schandelijke jaren mag Beweging.net de bedrogen Arco-spaarders eens gaan uitbetalen”

“In dit dossier werd ongelooflijk met mensen gesold. Nadat een door toenmalig eerste minister Yves Leterme (CD&V) beloofde staatswaarborg een lege doos bleek, ging toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) de terugbetaling garanderen in een volgend regeerakkoord. Ook een loze belofte. En waar de regering Michel nog voor valse hoop zorgde door er geregeld over te debatteren, bestaat voor paars-groen, met in de gelederen Annelies Verlinden (CD&V) die in dit dossier al als advocaat optrad tegen de Arco-spaarders, het probleem gewoon niet meer.”

“Nu de eis van de spaarders door de ondernemingsrechtbank afgewezen werd, rest enkel nog de procedure van de belangenorganisatie Arcoclaim voor de rechtbank van eerste aanleg te Brussel”, aldus nog Vermeersch. “Volgens de ondernemingsrechtbank moeten de duizenden spaarders allen individueel aantonen dat ze destijds misleid zijn geweest. Alsof bijna 800.000 mensen zich aan risicovolle geldbeleggingen zouden wagen.”

“De Arco-spaarders moeten volledig vergoed worden, maar mag dit zeker niet gebeuren door de belastingbetaler”, besluit Vermeersch. “De hoofdschuldige in dit verhaal is het ACW, het huidige Beweging.net. En met hun beleggingen in belastingparadijzen kan het geen enkel probleem vormen om de bedrogen en misleide mensen uit hun lijden te verlossen.”