Nieuws
dinsdag, 05 apr 2022

Lottowinsten kunnen niet naar illegalen gaan

De Nationale Loterij wacht nu al een week op een teken van leven van een Afrikaanse illegaal die 250.000 euro won met een kraslot. “De Nationale Loterij stelde ondertussen dat het er niet toe doet of het om illegalen gaat”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Maar dat is uiteraard wel van belang. Als overheidsbedrijf kan de Loterij zich niet boven of naast de wet stellen. Zij moet de illegaal in kwestie bij de politie aangeven wanneer deze zich aanbiedt.”

Voor het Vlaams Belang kan iemand die zich illegaal op het grondgebied bevindt geen vrijgeleide krijgen om op de loterij te spelen. “Het is de plicht van de Loterij om de illegalen te melden bij de politiediensten als deze zich aanbieden bij een van haar kantoren. Of ze een geldprijs gewonnen hebben of niet, verandert daar uiteraard niets aan.”, aldus Vermeersch. “De gelden die verkregen worden tijdens een illegaal verblijf moeten verbeurd verklaard worden en terugvloeien naar de staatskas.”

“Illegalen, met of zonder geldprijs, dienen actief opgespoord en naar gesloten centra gebracht te worden in afwachting van hun uitwijzing”

“Het geeft ten zeerste te denken dat de nationale loterij, als overheidsbedrijf dat onder de bevoegdheid van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) valt, er blijkbaar geen problemen in ziet om de winsten uit te keren aan mensen die illegaal in het land verblijven”, vervolgt Vermeersch. “En blijkbaar is de Nationale Loterij niet aan haar proefstuk toe. Vandaag gaf men er toe eerder al eens een miljoen euro uitgereikt te hebben aan een koppel zonder papieren.”

“Ik stel voor dat de loterijwinst van 250.000 euro geïnvesteerd wordt in het schadefonds voor de inwoners van Zeebrugge, de plaats waar de illegaal zijn kraslotje kocht”, besluit Vermeersch. “Dat schadefonds werd in 2020 werd opgericht voor de inwoners van Zeebrugge, Lissewege en Zwankendamme die schade lijden door de misdrijven van de transitmigranten.”