Nieuws
vrijdag, 05 aug 2022

“Luister naar politierechters en voer straffen uit”

Het Vlaams Belang treedt de Brugse politierechter Peter Vandamme volledig bij wanneer die in de media stelt dat uitgesproken straffen effectief moeten worden uitgevoerd. “Er moet opgetreden worden tegen elke daad die de onveiligheid verhoogt, en dat is in het wegverkeer niet anders”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Het heeft uiteraard geen enkele zin dat de politie kordaat verbaliseert en een politierechter vervolgens correct vonnist wanneer daar achteraf geen uitvoering aan wordt gegeven.”

“Ik geef drie maanden en zes maanden en een jaar cel. Maar dat is allemaal ‘voor de leute’. Nadien gebeurt er juist niks”, zo klaagt Vandamme, een politierechter met 23 jaar ervaring, terecht aan. “Aan die straffeloosheid moet dringend een einde komen”, aldus Dillen. “Als signaal naar wegpiraten en verkeerscriminelen kan de huidige situatie tellen, en dat in een land waar iedere twee uur doden of gewonden vallen ten gevolge van ongevallen waarbij autobestuurders onder invloed van alcohol en drugs blijken te zijn.”

“Om de veiligheid op de weg te verhogen moet de mentaliteit veranderen, en daarvoor is uitvoering van straffen noodzakelijk”

“We kunnen Vandamme volgen wanneer hij opmerkt dat daders, wanneer ze van hun vrijheid worden beroofd, ook al is het maar voor even, voortaan twee keer zullen nadenken alvorens ooit nog te herbeginnen. Het wordt inderdaad dringend tijd voor een lik-op-stuk-beleid”, vervolgt Dillen. “Enkel via een doorgedreven optreden en via een systematische vervolging en bestraffing kunnen we evolueren naar een veiligere situatie op de weg, want afschrikking speelt ook een rol.”

“Strafrechters moeten de straf en de duur van de straf bepalen en moeten er dan ook zeker van zijn dat hun rechterlijke uitspraak integraal gerespecteerd en uitgevoerd zal worden”, besluit Dillen. “En dat is niet enkel belangrijk voor de rechters in kwestie, maar in de eerste plaats voor de slachtoffers of hun nabestaanden.”