Persberichten
woensdag, 03 jun 2020

“Maak recidivisme zo goed als onmogelijk”: Vlaams Belang pleit voor verdubbeling terreurstraffen

Het Vlaams Belang vraagt met hoogdringendheid opnieuw om strengere straffen voor veroordeelde jihadisten. Dit naar aanleiding van de vrijlating van circa 400 jihadisten over 4 jaar en de recente ontvoering door een doorwinterde terrorist. Vooral het lidmaatschap van een terreurgroep zou flink meer gaan ‘kosten’: minstens 10 jaar cel. De partij dient hiervoor een voorstel tot resolutie in, zodat het hele strafsysteem rond terreur kan herbekeken worden.

Het Vlaams Belang vernam “met afgrijzen” het nieuws rond de ontvoering van een kleine jongen door een bende jihadisten. Enkele dagen geleden kon de jongen vrijkomen, slechts na meerdere weken onderhandelen. De verdachten blijken radicale moslims te zijn, de leider - Khalid Bouloudo - is een doorgewinterde moslimextremist met verschillende veroordelingen onder de riem. Zijn laatste aanraking met het gerecht is amper een jaar oud. Een handlanger van Bouloudo knipte zijn enkelband dan weer door. Deze zoveelste “justitiële uitglijder”, aldus de Gazet van Antwerpen, gaat bovendien gepaard met het nieuws dat er 387 criminelen met “extremistisch profiel” werden vrijgelaten, terwijl de veiligheidsdiensten ‘niet kunnen garanderen dat zij niks meer uitsteken’. De partij van Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) klopt opnieuw op tafel en poneert dat de straffen in België zo laks zijn dat we “ermee worden uitgelachen in de kringen van IS en Al Qaïda”.

Lidmaatschap van terreurgroep moet minstens 10 jaar cel opleveren in Vlaams Belang-voorstel en recidivisme verhinderen

“Elke kans op recidivisme moet ernstig genomen worden”, zegt Dillen, een van de indieners van de resolutie. “Jihadisten organiseren terrorisme immers uit een – kwaadaardige – overtuiging, niet voor geldgewin. Dealers en jihadisten hebben dus fundamenteel andere drijfveren. De denkbeelden van jihadi’s verdwijnen niet zo eenvoudig zoals je anderen soms wel kan rehabiliteren. Of denkt men dan dat de deradicaliseringsambtenaren slagen in hun opzet? In werkelijkheid radicaliseert men meer in de gevangenis dan andersom.”

Concreet wil het Vlaams Belang daarom dat het leiden van een terreurgroep wordt gestraft met levenslang. Een middenkaderpositie moet dan leiden tot een celstraf van 15 tot 20 jaar en lidmaatschap tot 10 tot 15 jaar. De partij wil tevens dat het deradicaliseringsprogramma wordt herbekeken, en wordt vervangen door een meer ‘evidence based’ beleid, dit in een breder kader van een verbeterd rehabilitatieplan.

387 extremisten worden (op 4j tijd!) gewoon vrijgelaten. 387 tikkende tijdbommen. Het lijkt er op dat justitie niet alleen daders ongestraft laat, maar nu ook actief werkt om de bevolking zoveel mogelijk in gevaar te brengen. #FailedState pic.twitter.com/71CiE6ZbKY

— Bob De Brabandere (@BobDeBrabandere) June 2, 2020