Nieuws
dinsdag, 06 feb 2024

Maakindustrie moet dringend ondersteund worden

Foto: iStock. Maakindustrie moet dringend ondersteund

Het Vlaams Belang wil dat er dringend wordt ingegrepen, nu goedkope Chinese automerken onze markt volledig dreigen over te nemen. “De toekomst van de auto-industrie in ons land is hoogst onzeker”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Er moet werk worden gemaakt van een economisch beleid dat de maakindustrie ondersteunt.”

De directie van Audi Brussel heeft aangekondigd dat vanaf 2027 het nieuwe model van de Audi Q8 e-tron niet meer in Vorst zal vervaardigd worden, maar zal verhuizen naar Mexico. De productie van het huidige model zal tot eind 2026 hier van de band blijven rollen, maar de verdere toekomst van de fabriek in Vorst is een groot vraagteken. “Als er geen nieuw model wordt toegewezen zal de fabriek wellicht verdwijnen”, aldus Van Lommel.

“Vivaldi liet na de broodnodige hervormingen door te voeren”

De aankondiging dat het nieuwe model van de Audi Q8 e-tron niet meer in de Vorstfabriek zal geproduceerd worden, is een zoveelste klap voor de automobielsector. “De auto-industrie boert al jaren achteruit”, gaat Van Lommel verder. “De tijd dat Vlaanderen het meeste aantal auto’s per inwoner produceerde, ligt al lang achter ons. De sector is nochtans belangrijk, ze draait niet enkel om autoassemblage, maar opereert in een logistiek, financieel en wetenschappelijk netwerk, dat goedbetaald werk kan verschaffen aan duizenden arbeiders, toeleveranciers en dienstverleners.”

Vlaanderen heeft belangrijke troeven zoals hoog opgeleide werknemers die recordproductiecijfers kunnen voorleggen en zeehavens die een vlotte distributie mogelijk maken. “Ook onze knowhow en centrale ligging op het Europese continent zijn ideaal”, aldus nog het Kamerlid. “Er is echter dringend nood aan diverse maatregelen om onze concurrentiekracht te versterken. Vivaldi heeft nagelaten om de broodnodige hervormingen door te voeren en houdt ons gevangen met oeverloos gekibbel.”

Voor het Vlaams Belang moet er werk worden gemaakt van een economisch beleid dat de maakindustrie ondersteunt en pleit voor een hernieuwde focus op productiviteit. De industriële sector levert een hoge toegevoegde waarde en is een cruciale motor voor welvaartscreatie.