Nieuws
donderdag, 29 jun 2023

Maatregelen tegen inflatie blijven noodzakelijk

Foto: iStock. Maatregelen tegen inflatie blijven noodzakelijk

De inflatie daalt, maar nog steeds stijgen de voedselprijzen. De inflatie in juni bedroeg nog steeds meer dan 4 procent. “We zijn daarmee nog heel ver verwijderd van het optimale inflatiecijfer van 2 procent”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “De koopkracht van de mensen is en blijft aangetast en het einde is nog niet in zicht. Het Vlaams Belang benadrukt dat de koopkracht met een gerichte aanpak en een efficiënt beleid moet worden beschermd.”

De inflatie is in juni gedaald naar 4,15 procent, in mei was dat nog 5,20 procent. Het inflatiecijfer meet hoeveel alles duurder is geworden in een jaar tijd. De inflatie van juni 2023 vergelijkt de prijzen met die van juni 2022, de inflatie van mei 2023 met die van mei 2022 enzoverder. “Aangezien de inflatie in juni 2022 een stuk hoger lag dan die in mei 2022 geeft het gedaalde inflatiecijfer van afgelopen maand enigszins een vertekend beeld”, zegt Van Lommel.

“Het is een open vraag wat het najaar zal brengen”

In juni bedroeg de inflatie voor voeding 14,43 procent, tegenover 15,51 procent in mei. Die daling is vooral toe te schrijven aan het feit dat we nu vergelijken met het veel duurdere juni 2022 in plaats van met het goedkopere mei 2022. “Dat merken we aan onze winkelkar”, vervolgt Van Lommel. “Voedingsprijzen, die nog steeds de motor van de inflatie uitmaken, zijn het afgelopen jaar sterk gestegen.” Melk, kaas en eieren zijn gemiddeld 20,4 procent duurder dan een jaar geleden. Ook groenten en fruit zijn een pak duurder.

De terugval van de inflatie in de afgelopen maanden kan vooral worden toegeschreven aan de daling van de energieprijzen. “Dat is ook niet verwonderlijk nu het zomer is en we minder energie verbruiken. Hoewel de energieprijzen op de internationale markten sterk zijn gedaald, valt het nog af te wachten wat het najaar zal brengen”, aldus nog Van Lommel. “Het ideale inflatiecijfer van 2 procent is in elke geval nog niet in zicht. Een cijfer waarbij alles maar een klein beetje duurder wordt, net genoeg om ons ertoe aan te zetten onze aankopen niet uit te stellen, zodat de economie rustig blijft draaien.”

Het Vlaams Belang blijft pleiten voor een gerichte aanpak met efficiëntere oplossingen. “De koopkracht van de gezinnen moet vooral worden ondersteund door onder meer een verlaging van de personenbelasting, een verhoging van de pensioenen, en het tegengaan van de roekeloze groene klimaat- en energiepolitiek”, besluit Van Lommel.