Maatschappelijke diensttijd voor ambtenaren moet kloof tussen beleid en praktijk dichten

Ambtenaren zouden tijdens hun werktijd vrijwilligerswerk of stages moeten kunnen doen binnen hun eigen beleidsdomein, om zo beter aansluiting te vinden bij de realiteit op het terrein. “We moeten voorkomen dat ambtenaren en beleidsmakers in een bepaalde bubbel functioneren en niet meer weten wat er op het werkveld en in de realiteit gebeurt”, zegt Vlaams Parlementslid Michiel Awouters. “Dit is niet alleen een goede zaak voor zowel ambtenaren als burgers, maar leidt ook tot beter beleid.” Minister van Binnenlands Bestuurd Hilde Crevits (cd&v) gaf reeds aan positief aan de slag te zullen gaan met het voorstel.
Beleidsmakers en ambtenaren staan vaak te ver af van de dagelijkse praktijk. Niet alleen het vertrouwen van burgers in de politiek leidt hieronder, maar de beleidskwaliteit in het algemeen. De kloof tussen het beleid en de praktijk leidt immers vaak tot suboptimale regelgeving en onnodige administratieve lasten. In Nederland is er al langer een pleidooi om ambtenaren tijdens hun werktijd regelmatig te laten meedraaien in de praktijk via vrijwilligerswerk en stages binnen hun eigen beleidsdomein. Nederlandse gemeenten zoals Utrecht en Maastricht experimenteren al met zulke programma’s. In Utrecht loopt het programma ‘Bewust Buurten’, waarbij ambtenaren een half jaar lang één dag per week meelopen met maatschappelijke organisaties en in Maastricht wordt het personeelsbeleid aangepast om ambtenaren vrijwilligerswerk of maatschappelijke activiteiten te laten doen tijdens de werktijd.
“Een maatschappelijke diensttijd leidt tot beter beleid”
“Met een maatschappelijke diensttijd zullen bijvoorbeeld ambtenaren, die verantwoordelijk zijn voor de regelgeving rond sociale bijstand, door directe praktijkervaring beter kunnen begrijpen hoe bepaalde procedures vereenvoudigd en gestroomlijnd kunnen worden”, stelt Awouters. “We moeten voorkomen dat ambtenaren en beleidsmakers in een bepaalde bubbel functioneren en niet meer weten wat er op het werkveld en in de realiteit gebeurt. Een maatschappelijke diensttijd kan er zeker voor zorgen dat kloof tussen theorie en praktijk wordt verkleind.”
In het Vlaams Parlement erkende minister Crevits het belang van initiatieven zoals een maatschappelijke diensttijd en zei dat ze hier werk van zal maken. “We zullen erop toezien dat dit er dan ook effectief komt”, aldus Awouters. “Het belangrijkste is dat een beleid komt dat beter aansluit bij de noden van zowel ambtenaren als burgers.”