Nieuws
vrijdag, 08 jan 2021

Maffiose schijnmakelaars op huurmarkt voor vluchtelingen: “Aandringen bij federale regering om hier komaf mee te maken!”

Het Vlaams Belang wil dat de malafide vastgoedhandel van vooral allochtone schijnmakelaars doortastend wordt aangepakt. Maar Minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) zegt dat alleen het parket hier kan optreden. De Vlaamse Regering zelf zou machteloos staan. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Guy D'haeseleer in de commissie Wonen afgelopen donderdag. D’haeseleer dringt echter aan op actie: “Federale en Vlaamse instanties moeten samenwerken om dit wijdverspreid maffianetwerk uit te schakelen.

Een recent onderzoek toont aan er een enorm illegaal netwerk van schijnmakelaars actief is dat zich gestort heeft op de huisvesting van immigranten met “bemiddelaars” die zich zwaar laten betalen voor hun “diensten”. Minister Diependaele (N-VA) wil deze malafide vastgoedmakelaars en verhuurders naar eigen zeggen aanpakken. Zowel de erkenning van makelaars, als de vervolgprocedure van het parket zijn echter federale materies. Het Vlaams Belang vraagt daarom dat er druk wordt gezet op de federale regering om dergelijke malafide praktijken uit te roeien

Guy D'haeseleer: Federale overheid moet met de neus op de feiten gedrukt worden

Het gaat hier in de eerste plaats om vluchtelingen die als vrijwilliger werken, en zo eerst de kneepjes van het vak leren om eigenaars te overtuigen om aan asielzoekers te verhuren”, legt D'haeseleer uit. Nadien zetten zij hun eigen criminele handeltje als schijnmakelaar op.” Voornamelijk vluchtelingen die hun erkenning op zak hebben, worden in deze handel ingeschakeld. Ze vragen aan nieuwe migranten 200 à 500 euro om als ‘pseudomakelaar’ op te treden. Vluchtelingen die iemand durven inlichten over deze praktijken, worden steevast bedreigd.

Het Vlaams Belang zal over deze problematiek ook in de Senaat vragen stellen. “Dergelijke misdrijven moeten zo vlug mogelijk aangepakt worden”, klinkt het opnieuw. Uiteraard is een en ander een gevolg van het opengrenzenbeleid en de bijhorende massa-immigratie die de huurmarkt fors onder druk zetten, waarvan uiteraard ook veel Vlamingen het slachtoffer van zijn.