Nieuws
dinsdag, 01 nov 2022

Magnette bevestigt nogmaals: confederalisme is illusie

Het confederalisme dat N-VA en Bart De Wever de kiezer voorhouden, is een valse belofte. Dat blijkt nogmaals uit recente uitlatingen van PS-kopman Paul Magnette in De Tijd van afgelopen weekend. Die beloofde dat er in 2024 met zijn partij geen staatshervorming komt. “Maar de N-VA-belofte van confederalisme was altijd al onrealistisch, want zelfs met de PS kon je niet aan de vereiste 2/3de meerderheid komen. De enige uitweg in 2024 is dan ook een V-meerderheid die haar eigen regels maakt”, aldus Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang).

Een staatshervorming in 2022 is onmogelijk, belooft de PS. Voor een 2/3de meerderheid zou “iedereen akkoord moeten gaan met zo’n akkoord: de N-VA, DéFI, de socialisten, de MR en Ecolo. Dat gaat nooit lukken”, aldus Magnette. De PS-leider herhaalt hiermee wat hij al eerder in Le Soir liet optekenen: “Een zevende staatshervorming is noodzakelijk noch wenselijk. Wallonië heeft, in tegenstelling tot in het verleden, de nodige bevoegdheden om aan het herstel te werken. De federale prioriteiten liggen elders.”

Confederalisme onmogelijk: “V-meerderheid moet haar eigen eisen maken en doordrijven”

Dat is een streep door de rekening van De Wever, die zich al rijk rekende in 2024 met behulp van ‘een groot akkoord’ met de PS dat dit land richting confederalisme zou duwen. “Waarom zouden de Waalse politici ook vrijwillig akkoord gaan met zo’n hervorming terwijl wij Vlamingen nu - met 12,9 miljard per jaar - hun links en spilzuchtig beleid financieren, waardoor ze het zelf niet moeten betalen?”, vraagt Pas zich af. “De staat België is voor hen een win-for-life en de Waalse sociale hangmat hun prijs.”

“Er is echter wel een alternatief”, vervolgt Pas toe. “En één dat niet is gebouwd op drijfzand of toestemming van de PS of de MR. Als we in 2024 inzetten op een pro-Vlaamse meerderheid met het Vlaams Belang, dan kunnen we pro-actief vanuit Vlaanderen beleid voeren. Dan maken we zelf onze eisen en heeft men zich te schikken naar die realiteit. In 2024 moet een V-regering het laken naar zichzelf toetrekken.”

Later deze maand zal Pas de website ‘Vlaams Vuur’ lanceren, waarop de Vlaamse zelfstandigheid in de verf zal gezet worden. Eerder gaf de politica ook al een baanbrekend boek uit met Lode Verreeck over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië, genaamd ‘Bodemloos’.