Nieuws
zondag, 19 jun 2022

Magnette doet deur dicht voor De Wever: “V-alternatief enige alternatief”

Paul Magnette, de voorzitter van de PS, sluit elke mogelijkheid voor een staatshervorming in 2024 uit. Dat betekent dat het onderhandeld confederalisme dat N-VA-voorzitter Bart De Wever steevast verdedigt in de media dood en begraven is. “Al was het nooit realistisch, want zelfs met de PS kom je nog niet aan een 2/3de meerderheid, die ook nog eens majoritair langs beide kanten van de taalgrens moet zijn. De uitweg in 2024 is echter duidelijk: een V-regering die zelf het laken naar zich toetrekt.”

Magnette was duidelijk zaterdag in Le Soir: "Een zevende staatshervorming is noodzakelijk noch wenselijk. Wallonië heeft, in tegenstelling tot in het verleden, de nodige bevoegdheden om aan het herstel te werken. De federale prioriteiten liggen elders.”

Een V-regering moet het laken naar zich toe trekken na 2024

Dat trekt een dikke streep door de rekening van De Wever, die afgelopen maanden in de media een grote confederaal akkoord met de PS boven Vlaamse samenwerking met het Vlaams Belang verkoos. Een onderhandeld confederalisme was echter voor de uitlatingen van Magnette al irrealistisch, omdat er een 2/3de meerderheid met taalpariteit voor nodig is. Die meerderheid was nooit te vinden, niet in het minst omdat Open Vld en de MR een neo-belgicistisch parcours varen.

“Er is echter een realistisch alternatief dat niet gebouwd is op PS- en MR-oekazes”, licht fractieleider in de Kamer Barbara Pas toe. “Als we in 2024 inzetten op een pro-Vlaamse meerderheid met het Vlaams Belang in plaats van Belgisch aanmodderen, dan kunnen we pro-actief vanuit Vlaanderen beleid voeren en zelf onze eisen maken. In een scheiding initieert ook één partner veelal, waarna het onderhandelen in alle ernst begint. In 2024 moet een V-regering het laken naar zichzelf toetrekken.”

Eerder dit weekend was Pas ook te gast in De Ochtend, waar ze hele pro-actieve strategie van het Vlaams Belang en voorzitter Tom Van Grieken uit de doeken deed.