Nieuws
donderdag, 10 feb 2022

“Magnette en Dermagne verkopen onzin over transfers”

PS-voorzitter Paul Magnette en zijn partijgenoot Thomas Dermine, PS-staatssecretaris voor Relance, minimaliseren in een interview met Humo de voortdurende transfers van Vlaanderen naar Wallonië. “Beide heren kwalificeren de geldstromen in kwestie als superlaag”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Ik weet niet op welke planeet Magnette en Dermine leven, maar op planeet aarde zijn de miljardenstromen naar Wallonië gigantisch.”

Magnette haalt als argument aan dat Vlaams geld naar Vlaanderen terugvloeit in de vorm van aankopen door Wallonië in Vlaanderen. “Hij verwart hier gewoon twee dingen”, aldus Vermeersch. “Een transfer in deze is een overdracht van publieke middelen waar niets tegenover staat. Via de sociale zekerheid, de federale begroting en de bijzondere financieringswet stroomt er zo ruim zeven miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië (6,1) en Brussel (0,9). Bij een aankoop staan daar uiteraard wel leveringen of prestaties tegenover.”

“Als de transfers uit Vlaanderen zo verwaarloosbaar klein zijn, waarom houden ze in Wallonië daar dan zo hard aan vast?”

Daarnaast verwijzen Magnette en Dermagne naar de structurele handicaps die Wallonië kent in vergelijking met Vlaanderen. Zo hebben de Franstaligen bijvoorbeeld geen zeehaven zoals deze van Antwerpen. “Ze vergeten dat diezelfde bezwaren ook gelden voor het Groothertogdom Luxemburg, dat nochtans een zeer welvarend land is. De verarming van Wallonië en Brussel is het gevolg van decennialang wanbeheer. Onder meer door socialisme, het halsstarrig vast te houden aan verouderde industrieën en weigeren in te zetten op renovatie.”

“Magnette vergeet gemakshalve ook nog eens het effect van de overheidsschuld”, merkt Vermeersch tot slot op. “Deze is quasi volledig opgebouwd na 1970, het tijdperk met bijzonder gulle transfers vanuit Vlaanderen. De overheidsschuld is veroorzaakt door Wallonië en Brussel, maar de lasten ervan worden door Vlaanderen gedragen.”