Nieuws
maandag, 12 sep 2022

“Magnette wil na maanden stilzitten plots crisisbijdrage”

Het Vlaams Belang neemt het voornemen van PS-voorzitter Paul Magnette om een miljard euro aan overwinsten terug te geven aan de mensen, weinig ernstig. “het is een analyse die vele maanden geleden al gemaakt werd”, zeg Kamerlid Reccino Van Lommel. “Maar al die maanden hebben de PS en de paars-groene regering absoluut niets ondernomen. Dergelijke woorden worden niet in daden omgezet.”

Voor het Vlaams Belang is een crisisbijdrage vanwege de energieproducenten de logica zelve en de partij dringt hier dan ook al maanden op aan. “De producenten genereren miljarden euro’s overwinsten omwille van de onstabiele markt”, aldus Van Lommel. “En ze doen dit op kap van de consumenten en de bedrijven die er niet meer in slagen hun energiefactuur te betalen.” Het Vlaams Belang wil dat de federale regering die crisisbijdrage integraal investeert in een verlaging van de energiefactuur.

“Een crisisbijdrage op overwinsten dringt zich op in tijden waarin de energie onbetaalbaar is geworden”

Magnette verklaarde zondag bij VTM Nieuws dat de paars-groene regering voor 1 miljard euro aan overwinsten kan afromen en dat bedrag ‘teruggeven aan de mensen’ in de vorm van een basispakket energie of een verruimd sociaal tarief of middentarief. “Magnette spreekt van de uitbreiding van het sociaal tarief”, vervolgt Van Lommel. “Maar zo sociaal is die regeling niet. Veel gezinnen die het nu moeilijk hebben zouden daarbij uit de boot vallen.”

Het Vlaams Belang wil geen zogenaamd sociaal tarief, maar een nultarief voor een basishoeveelheid energie. “Op die manier zal men geneigd zijn zo min mogelijk energie te verkwisten, en de grootste verbruikers zullen de zwaarste lasten dragen”, besluit Van Lommel. “En die maatregel is dringend nodig. Het voorbije jaar werd binnen de paars-groene regering enkel gediscussieerd, maar werd geen enkele maatregel genomen in de richting van een crisisbijdrage. Niets wijst erop dat het deze keer anders zal lopen.”