Persberichten
zondag, 14 nov 2021

“Mahdi moet Polen helpen, niet Wit-Rusland”

Sammy Mahdi heeft afgelopen vrijdag duidelijk gemaakt aan welke kant hij staat. Niet aan de kant van een ordentelijk migratiebeleid, niet aan de kant van Polen of Europa, maar aan de kant van illegale migratie en Wit-Rusland. “Mahdi wil plooien onder de druk van dictator Aleksandr Loekasjenko, terwijl hij net het omgekeerde moet doen: de Polen ondersteunen en de EU-buitengrenzen stutten.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil de duizenden migranten die vastzitten op de grens tussen Polen en Wit-Rusland binnenlaten in de EU. Dat liet hij weten in de Afspraak op Vrijdag. Loekasjenko laat immers duizenden migranten overvliegen vanuit het Midden-Oosten om zo druk te zetten op de EU omwille van de sancties tegen zijn dictatuur. Momenteel worden ze echter staande gehouden aan de Poolse grens door de Poolse grenswachten.

Mahdi wil nu ook illegale migratie belonen

“Makke Mahdi wil met dit gebaar niet alleen plooien voor de druk van een externe vijand, terwijl we net de Europese rug hiertegen zouden moeten rechten”, aldus Kamerlid Dries Van Langenhove, “maar hij wil ook illegale migratie belonen, net zoals hij de hongerstakende illegalen beloonde met een apart heronderhandelingstraject. Immers, deze mensen hebben geen reispapieren om Polen of de rest van de EU te betreden en willen dus illegaal de grens oversteken.”

“Tot slot: als de mensen die de EU willen doortrekken echt op vlucht zijn van vervolging en oorlog - waarom kloppen ze dan niet aan bij het land dat hen zo genereus overvliegt vanuit het Midden-Oosten?”, vraagt Van Langenhove. “Wit-Rusland is evenzeer een ondertekenend lid van het Genève-Vluchtelingenverdrag. Of zou het kunnen dat deze migranten willen doortrekken naar West-Europa en het VK, niet omwille van vervolging maar omwille van onze betere economische omstandigheden en onze sociale zekerheid?”