Nieuws
zaterdag, 07 mei 2022

“Mahdi verlaat migratiedepartement in volle crisis”

Het Vlaams Belang heeft kennis genomen van de aankondiging van huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) dat hij kandidaat is voor voorzitterschap van zijn partij. “Deze beslissing is niet bepaald verwonderlijk te noemen”, stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie. “En al helemaal niet wanneer men rekening houdt met het feit dat de passage van Mahdi op Asiel en Migratie niet bepaald een succes kan genoemd worden. Integendeel, hij laat een groeiende catastrofe achter.”

Mahdi beloofde kortere procedures, kortere wachtlijsten en meer terugkeer, maar daar is anderhalf jaar na zijn aantreden drie keer niets van in huis gekomen. Ondertussen pieken de asielcijfers tot een alarmerend hoog niveau. In maart werden in totaal liefst 3.247 asielaanvragen geregistreerd, waarmee meteen alle records van de afgelopen jaren werden verpulverd. In vergelijking met februari steeg het cijfer met bijna 42 procent. In vergelijking met maart 2019 – het laatste ‘pre-coronajaar’ en meteen ook het jaar waarin het hoogste aantal aanvragen werd geregistreerd sinds de historische migratiedijkbreuk van 2015 – ging het zelfs om een stijging met meer dan de helft (+53 procent).

Ook als we de gevolgen van de Russische inval uit de cijfers filteren, gaat het nog altijd om duizelingwekkende stijgingen: in vergelijking met februari dit jaar gaat het dan om een stijging van 31,5 procent; in vergelijking met maart 2019 om een stijging van 33 procent.

“Bij cd&v hoopt men nu dat Mahdi de partij beter zal leiden dan het departement Asiel en Migratie, zoniet dreigt de kiesdrempel”

"Deze ontwikkeling hoeft niet te verbazen, aangezien in zijn beleidsnota’ geloofwaardige voorstellen om de (illegale) immigratie naar dit land een halt toe te roepen met geen vergrootglas waren te bespeuren en het desastreuze terugkeerbeleid nog verder werd uitgehold", reageert Van Grieken. "Terwijl het budget voor opvang onder Mahdi zowat een recordhoogte bereikte en het aantal opvangplaatsen de drempel van 30.000 plaatsen overschreed, bleek hierdoor – als klap op de vuurpijl – dat er voor échte vluchtelingen uit Oekraïne geen plaats was. Daarom werd met de #PlekVrij-campagne gevraagd aan onze gezinnen en gemeenten om Oekraïners op te vangen."

"Hoe men het ook draait of keert: wie de cijfers en de feiten op een rijtje zet, kan niet om het feit heen dat het asiel- en migratiebeleid onder Mahdi verder/compleet de soep is ingedraaid”, besluit Van Grieken. “Voor cd&v blijft dan ook enkel de hoop dat het partijvoorzitterschap van Mahdi succesvoller wordt dan zijn passage op het staatssecretariaat Asiel en Migratie, zoniet lijkt de kiesdrempel in aantocht."