Nieuws
vrijdag, 29 okt 2021

“Makke Mahdi faalt”: asielcrisis blijft uit de hand lopen

De Tijd kopt: “Staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Sammy Mahdi krijgt de opvangcrisis maar niet onder controle”. Helaas kunnen we niets anders dan de analyse van De Tijd bijstaan. Na ruim één jaar paars-groen en staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) aan het stuur op Asiel en Migratie is het saldo bijzonder negatief. “Mahdi gebruikt soms stoere retoriek, maar ondanks een boek dat hij recent uitbracht, blijft zijn retoriek maar al te hol. Illegalen worden niet uitgezet, maar blijven net toestromen terwijl asielaanvragen pieken en de infrastructuur kraakt. De asielcrisis is één grote chaos.”

De asielopvang kreunt in België. De bezettingsgraad in de collectieve asielcentra bedraagt 95 procent. Deze week kon er voor 800 mensen geen plek gevonden hebben. Volgens links is dit te wijten is aan te weinig asielopvangplaatsen. Maar in België is er net een heel uit de kluiten gewassen Fedasil-apparaat. Fedasil-­medewerkers van het Klein Kasteeltje leggen terecht voor de tweede keer in tien dagen het werk neer - niet omdat er weinig centra zijn, maar omdat zij veel te veel werkdruk hebben.

Nieuwe asielcrisis: “Er zijn niet te weinig asielopvangplaatsen, er zijn te veel asielzoekers”

“Er zijn dus niet te weinig asielopvangplaatsen, er zijn te veel asielzoekers”, reageert Kamerlid Dries Van Langenhove. “Het dient daaraan toegevoegd te worden dat tal van deze asielzoekers niet alleen geen enkele kans maken op asiel, maar hier ook nog eens op illegale wijze immigreerden. Voor ons is het duidelijk: iedereen die illegaal onze grenzen oversteekt zou geen enkele kans op asiel mogen krijgen - net zoals dat het geval is in verstandigere landen in de wereld.”

En niet alleen de asielcrisis bezorgt Mahdi een slecht imago, ook een ‘oud’ probleem duikt op: de hongerstakers. Deze illegalen die met hongerstakingchantage afgelopen zomer de asielwetten wilden forceren, dreigen immers opnieuw te hongerstaken omdat zij thans hun zin niet krijgen. “Er moet dringend werk worden gemaakt van een degelijk uitzetbeleid”, besluit Van Langenhove. “Illegalen moeten niet kerken of universiteiten kunnen bezetten om onze staat te chanteren, maar moeten worden opgesloten in afwachting van hun uitzetting. Mahdi vindt steeds plek voor extra asielopvang en zelfs ‘bufferasielopvang’, maar voor extra gesloten centra in afwachting van uitzetting blijkt nooit wat mogelijk. Stel eindelijk orde op zaken, makke Mahdi!”