Nieuws
vrijdag, 30 okt 2020

“In Manchester hebben politiek correcten geoogst wat ze hebben gezaaid”

Een uiterst moorddadige aanslag in het Engelse Manchester kon niet worden verijdeld omdat een bewaker vreesde problemen te krijgen “als racist”. De politieke correctheid begint meer en meer gevaarlijke vormen aan te nemen.

Op 22 mei 2017 blies de islamitische terrorist Salman Abedi zich op, vlak na afloop van een concert van het tieneridool Ariana Grande in Manchester. Tweeëntwintig onschuldige jonge mensen werden daarbij gedood, ruim 800 verminkt. Momenteel vinden hoorzittingen plaats omtrent deze aanslag. 

Kyle Lawler, die als 18-jarige bewaker eerder die avond oog in oog kwam te staan met de dader en merkte dat deze een grote rugzak droeg, verklaarde ter zitting waarom hij besloot niet tot een controle over te gaan: “Ik wilde niet dat mensen zouden denken dat ik hem veroordeel op basis van zijn ras. Als ik verkeerd was, zou ik als racist bestempeld worden en in de problemen komen. Ik wilde dus zeker niet overdreven reageren.”

Van Langenhove: Het gevaar om vervolgd te worden wegens racisme mag bij controles niet spelen”

Dat Kyle Lawler niets deed en een nefaste beslissing nam, kan hem echter niet kwalijk genomen worden. De fout ligt enkel bij diegenen die ervoor zorgden dat hij zijn werk niet kon doen zonder het risico om voor racist versleten te worden. “Ook in België kunnen bewakers of politieagenten om die reden hun werk niet naar behoren doen”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Wie bijvoorbeeld in sommige Brusselse zones tot controles overgaat, wordt door politici van PS en sp.a zelfs publiekelijk met de term ‘racist’ bestempeld”.

“Je hoeft uiteraard geen bewaker of politieagent te zijn om het racisme-etiket opgeplakt te krijgen.”, aldus nog Van Langenhove. “Dat kan ook al snel gebeuren bij het verhuren van een woonst of bij het aannemen van personeel.” Helaas kunnen de gevolgen, waarvoor Kyle Lawler terecht vreesde, zwaar zijn. “De te pas en te onpas gebruikte term racisme maakt een misdrijf uit. Met alle juridische gevolgen van dien.