Persberichten
dinsdag, 30 apr 2024

Massale verdwijning ‘minderjarige’ migranten kan niet los gezien worden van fraude

Op drie jaar tijd zijn volgens een onderzoek meer dan 51.000 alleenreizende minderjarige migranten verdwenen in Europa. Maar daarbij verliest men uit het oog dat een groot deel van hen helemaal niet minderjarig is. “In het verleden bleek al dat bijna zeven op de tien zich voordoet als een minderjarige om het statuut niet-begeleide minderjarige te krijgen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Het journalistencollectief Lost In Europe vroeg cijfers op in 31 Europese landen en concludeerde daaruit dat er de afgelopen drie jaar 51.433 verdwijningen van niet-begeleide minderjarigen werden geregistreerd. Volgens EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson wijzen de cijfers erop dat het migratiesysteem “gebroken” is. Ze ziet ook een toename in bewegingen tussen lidstaten.

“Waar dit vooral op wijst, is dat het migratiesysteem op volle toeren draait”

“Waar dit vooral op wijst, is dat het migratiesysteem op volle toeren draait”, zegt Van Grieken. “Veel van de personen die als minderjarig worden beschouwd, zijn dat in praktijk helemaal niet. Er wordt systematisch en op grote schaal misbruik gemaakt van het systeem. We willen dat er veel meer en veel sneller gecontroleerd wordt op leeftijd. Leeftijdsfraudeurs moeten bovendien de kosten van het onderzoek verplicht terugbetalen en gepleegde fraude moet een element kunnen zijn om de asielaanvraag te weigeren.”

Het Vlaams Belang pleit voor een wettelijk kader om zelfverklaarde minderjarigen die bij twijfel over hun leeftijd weigeren een leeftijdstest te ondergaan als meerderjarigen te kunnen behandelen. In 2021 werd er 2.435 overgegaan tot een onderzoek in België. Zo’n 69 procent bleek na die test wel degelijk meerderjarig.