Nieuws
woensdag, 01 mrt 2023

Medische kosten onbetaalbaar, maar geen structurele oplossingen van Vandenbroucke

Foto: iStock. Medische kosten onbetaalbaar, maar geen structurele oplossingen van Vandenbroucke

Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat de mensen het zich in België minder vaak kunnen veroorloven hun medische kosten te betalen dan in andere West-Europese landen. “Een schrijnende situatie, en verbetering is nog niet in zicht”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat na structureel te hervormen.”

Volgens de WHO, die voor haar rapport in België samenwerkte met het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, kwamen in 2020 in dit land 260.000 gezinnen in financiële moeilijkheden wegens te hoge gezondheidsuitgaven. Die mensen hadden amper nog geld over voor andere basisnoden zoals voeding, huisvesting en verwarming. “Dat is meer dan 5 procent, en in gezinnen met een werkloos gezinshoofd gaat het om 8 procent”, aldus Sneppe. “En 2020 was vóór de energiecrisis, wat erop wijst dat de huidige cijfers nog veel zorgwekkender zullen zijn.”

“Dit is gerommel in de marge”

In een reactie klopt Vandenbroucke zich op de borst reeds bij de start van de regering in november 2020 in actie te zijn geschoten. De maximumfactuur van medische kosten voor de armste gezinnen werd verlaagd naar 250 euro, en dat plafond werd voor alle gezinnen tijdelijk bevroren, om te vermijden dat het door de indexering de hoogte in zou schieten. Ook werd de leeftijdsgrens voor gratis tandzorg opgetrokken van 18 tot 19 jaar. “De plafonnering van de maximumfactuur is uiteraard een heel goede zaak”, stelt het Kamerlid. “Alle beetjes helpen, maar eigenlijk rommelt Vandenbroucke voor het overige maar wat in de marge. Het optrekken van de leeftijdsgrens voor tandzorg met slechts één jaartje is ook geen schoolvoorbeeld van structureel hervormen.”

Het Vlaams Belang vindt het ook onbegrijpelijk dat een algemene derdebetalersregeling uitblijft. Waar in andere landen de patiënten doorgaans enkel hun eigen deel betalen, moeten ze in dit land vaak zelf het bedrag van het doktersbezoek voorschieten. “Onverstandig, want uitgestelde kleine zorg leidt alleen maar tot grote en duurdere zorg”, besluit Sneppe.