Nieuws
maandag, 28 mrt 2022

Meer aandacht nodig voor eetstoornissen

De vraag naar hulp bij eetstoornissen is op twee jaar tijd enorm toegenomen, met een verdrievoudiging van het aantal oproepen bij de helpdesk en met wachtlijsten tot wel acht maanden. Dit blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Wouter Beke op een vraag van Vlaams Parlementslid Suzy Wouters. “Het aantal eetstoornissen is tijdens de coronapandemie enorm toegenomen en er zijn op korte termijn oplossingen nodig”, aldus Wouters.

De helpdesk van Eetexpert, het Vlaams kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen, heeft in 2021 in totaal 1.458 oproepen ontvangen. Dit is een enorme stijging in vergelijking met 2020 toen er 810 oproepen plaatsvonden en zeker in vergelijking met de 457 uit 2019. “De minister heeft bevestigd dat de toename van eetstoornissen tijdens de coronapandemie veel sterker was dan verwacht”, stelt Suzy Wouters.

“Doorbreek het taboe rond eetstoornissen en maak het bespreekbaar”

Wouters maakt zich ook zorgen over de wachtlijsten in de zorg voor eetstoornissen. “Er zijn momenteel zowel in de gespecialiseerde ambulante als in de residentiële zorg wachtlijsten. De ambulante zorg kan meestal binnen de drie weken gegeven worden, maar bij de residentiële behandelplaatsen zijn er wachtlijsten van vier tot acht maanden.”

Volgens Wouters moet er veel korter op de bal gespeeld worden om het probleem van eetstoornissen op te lossen. “Het is noodzakelijk om de zorgnoden per doelgroep in kaart te brengen om zo het zorgaanbod te optimaliseren”, zegt Wouters. “Tijdens de pandemie was er bijvoorbeeld nood aan online-hulp en nu is er vooral vraag naar familietherapie. Pas het aanbod hier dan aan aan.”