Nieuws
vrijdag, 17 jun 2022

Meer dan 2 miljoen euro subsidies voor vzw Vluchtelingenwerk Vlaanderen: “Vlaamse regering financiert juridisch verzet tegen eigen beleid”

De Vlaamse regering is een gulle financier van het linkse juridische verzet tegen het eigen beleid. Dat blijkt volgens het Vlaams Belang uit cijfers die fractievoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang) opvroeg bij de Vlaamse ministers over hun financiering van vzw Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Maar liefst vijf ministers blijken binnen hun bevoegdheden deze legislatuur al subsidies te hebben toegekend aan de linkse vzw, voor een totaal bedrag van minstens 2,05 miljoen euro. “Al te gek wanneer je weet dat Vluchtelingenwerk al meerdere juridische procedures opstartte tegen Vlaams beleid”, reageert Janssens.

De vzw Vluchtelingenwerk Vlaanderen startte deze legislatuur al diverse juridische procedures op tegen beleid van de Vlaamse overheid. De organisatie vecht momenteel bijvoorbeeld de wetgeving aan die in een verblijfsvoorwaarde voorziet in het kader van de Vlaamse sociale bescherming (VSB). Nog recenter startte de organisatie ook een juridische procedure op tegen nieuwe toewijzingsregels voor sociale woningen die een verhoogde lokale binding opleggen. Op federaal vlak is de organisatie ook gekend voor procedures tegen verstrakkingen van de immigratiewetgeving.

“Iedereen heeft in een vrije democratische samenleving uiteraard het recht om aan links activisme te doen, open grenzen te verdedigen en nieuwe wetgeving stelselmatig aan te vechten voor de rechtbank. Problematisch wordt het echter wel wanneer organisaties die dat doen, zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen, door de overheid en op kosten van de belastingbetaler dus gefinancierd worden”, aldus Janssens.

“Vlaamse regering financiert met subsidies politiek activisme en zelfs juridisch verzet tegen eigen beleid”

Dat dat laatste effectief gebeurt, blijkt nu uit informatie die Janssens verkreeg via een schriftelijke vraag aan alle leden van de Vlaamse regering. Vijf Vlaamse ministers antwoordden dat Vluchtelingenwerk deze legislatuur (2020-2022) binnen hun bevoegdheden effectief al een subsidie toegekend kreeg, namelijk Jambon, Crevits, Somers, Weyts en Brouns. Goed voor in totaal 13 subsidiestromen richting de vzw voor een totaal bedrag van zo’n 2.050.000 euro, de voltijdse medewerker die de onderwijsminister aan de vzw ter beschikking stelt niet meegerekend. Ook niet meegerekend zijn eventuele andere subsidies die de vzw allicht nog zou ontvangen hebben van andere overheden.

Voor Janssens maken de bedragen andermaal duidelijk dat de Vlaamse regering van een ernstige aanpak van de oversubsidiëring nog geen ernstig werk heeft gemaakt, laat staan van een ernstige resultaatmeting van al die subsidies. Op de vraag op welke manier de Vlaamse regering erop toeziet dat de ter beschikking gestelde subsidies niet misbruikt worden om de procedures tegen het Vlaamse beleid te financieren, kon of wilde minister van Financiën Matthias Diependaele niet antwoorden. Janssens moest het doen met een algemeen antwoord dat “Vluchtelingenwerk onderworpen is aan voorwaarden en/of verplichtingen inzake besteding en rapportering” en dat “bij de betaling van de subsidie hierop controle wordt uitgeoefend door de bevoegde administratie”.

Dit antwoord kan Janssens echter geenszins overtuigen: “De affaire El Kaouakibi toonde aan hoe lek als een zeef die controle is. In plaats van nietszeggende antwoorden te geven, zou de regering beter eens linkse organisaties als Vluchtelingenwerk duidelijk maken dat men niet tegelijk aanhoudend geld kan komen vragen en het beleid saboteren. Of nog beter: al die dolle subsidies afschaffen.”