Nieuws
dinsdag, 21 feb 2023

Meer maatregelen nodig om stijgend aantal bijtincidenten bij Bpost te voorkomen

Foto: iStock. Meer maatregelen nodig om stijgend aantal bijtincidenten bij Bpost te voorkomen

Het Vlaams Belang wil meer maatregelen om de stijging van bijtincidenten bij Bpost tegen te gaan. “De afgelopen jaren werden steeds meer postbodes gebeten door honden”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf, die hierover recent cijfers opvroeg. “In 2019 waren er 113 incidenten, terwijl dit aantal in 2022 is gestegen tot 129.”

Dewulf is ontstemd over de stijging van de bijtincidenten waarvan postbodes het slachtoffer zijn. “Dit is zorgwekkend omdat bijtincidenten niet alleen ernstige fysieke schade kunnen veroorzaken, maar ook tot meer afwezigheden leiden en zo bijdragen aan het personeelstekort.” 

“Bijtincidenten voorkomen is de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de honden en ook van Bpost”

Het Vlaams Belang vindt het een goede zaak dat Bpost ondertussen maatregelen genomen heeft om de bijtincidenten te voorkomen. “Zo wordt bijvoorbeeld systematisch klacht ingediend bij de politie na een incident met een hond”, vervolgt Dewulf. “Daarnaast wordt ook psychosociale ondersteuning geboden aan de betrokken postbode. Ook is het nuttig dat de opleiding van postbodes specifieke trainingen bevat om bijtincidenten te voorkomen.”

“Het is zowel de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de hond als van Bpost om bijtincidenten te voorkomen en de veiligheid van de postbodes te waarborgen”, besluit Dewulf. “Het is belangrijk dat er verdere maatregelen worden genomen om deze zorgwekkende trend te stoppen en de veiligheid van de postbodes te waarborgen.”