Nieuws
dinsdag, 09 aug 2022

“Meer nodig dan website en werkgroep om hulpverleners te beschermen”

Het Vlaams Belang heeft begrip voor het eisenpakket van de hulpverleners om zich te beschermen tegen het steeds maar toenemende fysiek en verbaal geweld, maar is van oordeel dat om hiervoor te zorgen de eisen in kwestie ontoereikend zijn. “De verpleegkundigen en de zorgkundigen zijn het wegkijken en het stilzitten van paars-groen terecht beu”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Maar met een website en een werkgroep zullen we er niet komen. De straffeloosheid moet plaats maken voor een lik-op-stuk-beleid.”

De hulpverleners trekken deze maand naar de bevoegde kabinetten met drie eisen: een centrale registratie van alle meldingen, een werkgroep die de agressie zal bestuderen en een website met informatie over het onderwerp. “We vrezen echter dat deze handeling niet toereikend zullen zijn”, aldus Depoortere. “In tijden dat jongerenbendes zich in het Wilde Westen wanen en zelfs in hinderlagen gaan liggen om ambulanciers of brandweerlui aan te vallen zijn meer en andere maatregelen nodig dan het laten vergaderen van een werkgroep.”

“Zolang de straffeloosheid heerst, zal het geweld tegen hulpverleners enkel toenemen”

“Het verhogen van de strafmaat en het voor eens en altijd stoppen met seponeren, zal al preventief werken tegen de laffe aanvallen op onze hulpdiensten”, vervolgt Depoortere. “Maar daarnaast moeten de mensen in kwestie veel beter in staat gesteld worden om zich tegen geweld te beschermen. Zo diende ik eerder al een wetsvoorstel in om verscheidene beschermingsmiddelen toe te voegen aan de standaarduitrusting van ambulance- en brandweerdiensten.”

“Het is erg dat mensen die zich inzetten om andere mensen hulp te bieden, dit niet meer kunnen doen zonder eerst in de bescherming van hun fysieke integriteit te voorzien”, besluit Depoortere. “Maar ze moeten de mogelijkheid krijgen zich te beschermen met steekwerende vesten en met pepperspray. Mochten de andere partijen zich het lot van de hulpverleners aantrekken, weten ze meteen welk wetsvoorstel ze moeten steunen. Het onze.”