Nieuws
donderdag, 01 feb 2024

Meerderheid kopieert wetsvoorstel van Vlaams Belang

Foto: iStock. Meerderheid kopieert wetsvoorstel van Vlaams Belang

In de commissie Justitie toonde Kamerlid Marijke Dillen zich verheugd dat de Vivaldi-partijen een wetsvoorstel van het Vlaams Belang integraal hebben overgenomen. “Het werd woordelijk opgenomen in een wetsontwerp en unaniem goedgekeurd in de commissie”, zegt Marijke Dillen. “Dat doet me plezier, maar het is vooral positief voor slachtoffers in strafzaken, die nu geen dure nieuwe procedures moeten opstarten wanneer rechters vergeten de burgerlijke belangen aan te houden.”

Wanneer de rechter in een strafprocedure ten onrechte vergeet de burgerlijke belangen zelf aan te houden, moet het slachtoffer op eigen kosten een nieuwe zaak opstarten bij de burgerlijke rechtbank, om zo te proberen zijn schade vergoed te zien. “Dat is niet correct naar slachtoffers toe”, aldus Dillen. “Om hieraan te verhelpen diende het Vlaams Belang op 12 januari 2021 een wetsvoorstel in, dat werd toegewezen aan de Kamercommissie Justitie.” 

“Het Vlaams Belang beoordeelt elk voorstel steeds op de inhoud en op het belang voor de burger”

Dat wetsvoorstel is nooit gestemd geweest, maar de inhoud ervan werd door de meerderheid volledig gekopieerd in een wetsontwerp dat gisteren aan de agenda stond. “Groot was de verbazing te mogen lezen dat de Vivaldi-partijen het volledige voorstel, ruim drie jaar na indiening, nu zelf hebben overgenomen in een nieuw wetsontwerp dat in de commissie Justitie werd besproken, en in eerste lezing goedgekeurd”, gaat Dillen verder. “Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) poogde het nog te laten uitschijnen alsof het overgenomen was uit het jaarverslag van het Hof van Cassatie, maar dat viel snel te doorprikken, want dat jaarverslag dateert van latere datum als ons wetsvoorstel.”

Het aangenomen voorstel van het Vlaams Belang is in ieder geval een goede zaak voor de slachtoffers, en enkel daar is het ons uiteraard voor te doen”, besluit Dillen. “Dat een voorstel van het onze partij wordt gesteund door de meerderheidspartijen is op zijn minst uitzonderlijk te noemen, maar het getuigt van voortschrijdend inzicht. Het Vlaams Belang beoordeelt elk voorstel dat wordt besproken steeds op de inhoud en op het belang voor de burger, en nooit op de indiener.”