Nieuws
vrijdag, 01 okt 2021

Meeste drugslabo’s in Limburg

Het Vlaams Belang wil de strijd tegen drugs opvoeren, en daarbij vooral focussen op de provincies Limburg en Antwerpen. “De regio Antwerpen was de laatste jaren het toneel van een niets ontziende drugoorlog”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Maar ook de provincie Limburg blijft niet gespaard. Nergens anders worden zoveel synthetische drugs gefabriceerd. In 2020 werden er door de politie 27 feiten van fabricatie geregistreerd. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren dat er 4.”

“Een illegaal drugslabo is allerminst iets onschuldigs”, aldus Ponthier, die hierover cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Waar drugfabrikanten zo actief zijn, circuleren immers ook dealers en junks, en is er verloedering en geweld. Het aantal illegale laboratoria in Limburg toont aan hoe ruim de afzetmarkt er wel niet is.”

“De productie en teelt van drugs in Limburg swingt de pan uit. Dit moet bedacht worden met de zwaarst mogelijke straffen”

“Van de 28 drugslaboratoria die in 2020 in België werden ontdekt, lagen er 16 in Limburg”, aldus Ponthier. “Van de 8 ontdekte opslagplaatsen, situeerden de helft daarvan zich ook al in deze provincie. En van de 20 gevallen van illegale dumpingen door drugslabo’s in België in 2020, waren er 9 in Limburg. Het zijn alarmerende cijfers.”

“Door het lakse justitiebeleid is dit land een belangrijke draaischijf voor de drugwereld geworden, zowel voor de in- en doorvoer van cocaïne en heroïne als voor de productie van synthetische drugs”, besluit Ponthier. “Dit probleem moet van bij de fabricatie aangepakt worden. Heel veel criminaliteit die onze wijken onleefbaar maakt is druggerelateerd. En drughandel is een belangrijke financieringsbron van de georganiseerde misdaad en van terreurgroepen.”