Nieuws
vrijdag, 03 nov 2023

Mensenrechtenschender Iran zit Sociale Forum van VN-Mensenrechtenraad voor

Foto: iStock. Mensenrechtenschender Iran zit Sociale Forum van VN-Mensenrechtenraad voor

Iran werd door de Verenigde Naties verkozen tot voorzitter van het Sociale Forum van de Mensenrechtenraad dat op 2 november van start ging in Genève. “Dit is een slag in het gezicht van de democratische waarden en normen waar het Westen voor staat”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “Dergelijke benoeming zal de terreurstaat Iran alleen maar nog sterken in haar visie op de samenleving en op het Westen. Een visie waarin marteling, moord en chantagepolitiek de norm is.”

Voor het Vlaams Belang is het onbegrijpelijk dat Iran, één van de grootste mensenrechtenschenders ter wereld, dit voorzitterschap überhaupt kan overnemen. “De schendingen van mensenrechten in Iran is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen”, aldus Samyn. “Er is de onderdrukking van opposanten en de totale miskenning van vrouwenrechten, met buitensporig geweld en zelfs de dood tot gevolg. Denk maar aan Mahsa Amini en Armita Geravand.” Het Kamerlid wijst ook op de veelvuldige bedreigingen ten aanzien van het westen, de daden van terrorisme, en zeker ook de niet te onderschatten rol die Iran speelt bij het aanrichten van verwoestingen in het Midden-Oosten.

“Wat was het stemgedrag van België, het land dat deals met schurkenstaat Iran afsluit?”

“Het Iraanse regime heeft in de eerste tien maanden van 2023 meer dan 600 mensen geëxecuteerd en 750 demonstranten vermoord”, gaat Samyn verder. “Op 14 december 2022 werd het Iraanse regime verwijderd uit de VN-Vrouwenrechtencommissie vanwege zijn gruwelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten. Op 15 december 2022 veroordeelde de Algemene Vergadering van de VN de brutale en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran. En op 4 april 2023 veroordeelde de Mensenrechtenraad de mensenrechtenschendingen in Iran en verlengde het mandaat van de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtenschendingen in de Islamitische Republiek Iran. “

“Dat deze terreurstaat, die reeds in 69 resoluties veroordeeld werd wegens het schenden van de mensenrechten nu het Sociale Forum van deze Mensenrechtenraad zal voorzitten is intriest”, besluit Samyn, die bij minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zal peilen naar het stemgedrag van België in deze gekkigheid. “Er was trouwens geen enkel westers land kandidaat voor dit voorzitterschap. Een gebrek aan interesse die wel eens zou kunnen kaderen in deals die landen zoals België de jongste tijd met de schurkenstaat Iran afsluiten.”