Nieuws
donderdag, 05 dec 2024

Mercosur-vrijhandelsverdrag is nefast voor de landbouwsector

Foto: iStock. Mercosur-vrijhandelsverdrag is nefast voor de landbouwsector

In de plenaire vergadering van de Kamer wou volksvertegenwoordiger Dieter Keuten (Vlaams Belang) het standpunt van minister van Landbouw David Clarinval (MR) kennen over het Mercosur-vrijhandelsverdrag. “Een verdrag dat zal zorgen voor oneerlijke concurrentie met Zuid-Amerika, en onze landbouwers zal doen bloeden”, stelt Keuten. “Helaas wil de Europese Commissie dat verdrag nu ondertekenen, en, zoals uit het antwoord van de minister vandaag bleek, zonder al te veel protest van de Belgische federale regering.”

Vandaag, een weekje na het van start gaan van haar nieuwe Europese commissie, reist voorzitter Ursula Von der Leyen af naar het Uruguayaanse Montevideo. Het is haar bedoeling om daar het Mercosur-vrijhandelsverdrag te ondertekenen. “Een verdrag dat de Europese landbouwers oneerlijke concurrentie zal aandoen vanwege hun Zuid-Amerikaanse collega’s, die absoluut niet gehouden zijn aan de in Europa geldende strenge normen voor veilige en duurzame voedselproductie”, aldus Keuten. “Dit akkoord roept bij onze landbouwers al twintig jaar bijzonder veel protest op, en het Vlaams Belang heeft hen hierin steeds consequent gesteund.”

“Luister naar de boeren”

In 2019 vond toenmalig minister van Landbouw en Clarinvals partijgenoot Denis Ducarme nog dat Mercosur onvoldoende garanties bevatte voor de gezondheid van de consument, voor het respect voor het internationaal engagement op het vlak van het klimaat, en ook voor de bescherming van de familiale landbouw. “Vijf jaar later is de regering echter veel minder duidelijk”, stelt Keuten vast. “Clarinval verklaarde deze week zich te zullen onthouden in deze discussie. Enerzijds zegt hij de tekst in zijn huidige vorm niet te steunen. Maar anderzijds weigert hij om de hand uit te steken naar landen als Frankrijk en Polen, die dit akkoord wel durven blokkeren en op zoek zijn naar een blokkeringsminderheid binnen de EU.”

“Het wordt tijd dat de regering enig lef toont en kleur bekent”, besluit Keuten. “Men moet luisteren naar de boeren die begin dit jaar met duizenden tractoren uit heel Europa naar Brussel kwamen om een duidelijk signaal te geven aan de politiek. Men moet onze landbouwsector bescherming bieden, en dat doe je niet met een onthouding. Het gaat om onze voedselzekerheid, onze volksgezondheid, ons milieu en het welzijn van de dieren.”