Nieuws
woensdag, 18 jan 2023

Mesaanval Brussel-Zuid: “Geen fait divers”

Dinsdagochtend is in het station Brussel-Zuid een gewonde gevallen na een aanval door een man met een groot slagersmes. “Het is enkel omdat het Vlaams Belang de beelden verspreid heeft dat de media erover berichtten”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. Dat voorvallen zoals deze ondertussen als fait divers worden beschouwd mogen we nooit aanvaarden. Er is geen ‘messenprobleem, maar een probleem met agressieve allochtonen.”

In het station Brussel-Zuid is dinsdagochtend omstreeks 9.30 uur een gewonde gevallen bij een mesaanval. De exacte omstandigheden van het incident zijn voorlopig nog onduidelijk. Op de beelden is te zien hoe een man met een donkere huidskleur uit het niets een groot slagersmes bovenhaalde en hier iemand op een zitbank mee aanviel. De dader kon na een interventie van een Franse agent in burger ter plaatse gearresteerd worden door twee beveiligingsagenten. Het slachtoffer werd met snijwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert gelukkig niet in levensgevaar. Hoewel de mesaanval is de ochtend plaatsvond, duurde het tot ‘s avonds laat vooraleer erover in de media bericht werd.

“Voor het Vlaams Belang is een mesaanval in een treinstation op klaarlichte dag geen faits divers”

“Het is enkel omdat het Vlaams Belang de beelden verspreid heeft dat de media erover berichtten”, zegt Depoortere. “Zoniet dreigde dit voorval in de doofpot te belanden. Voor ons is een mesaanval in een treinstation op klaarlichte dag echter geen faits divers.” Een week geleden vond ook in het Noordstation in Parijs een mesaanval plaats. Daarbij vielen maar liefst zes gewonden en de dader werd neergeschoten.

Volgens het Vlaams Belang is het essentieel dat dit soort zaken besproken worden, want het voorval kadert in een ruimer en steeds vaker voorkomend probleem. “We moeten hier niet eufemistisch over doen”, aldus Depoortere. “Er is geen ‘messenprobleem zoals sommigen beweren. Er is een probleem met agressieve allochtonen die onze steden onleefbaar maken.” Het Kamerlid zal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) ondervragen over de steekpartij.